Odata cu aparitia primilor dintisori cel mic va trebui sa aiba o igiena dentara aproape perfecta. De aceea, se va recomanda perierea dentara de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare.
Durata periajului dentar va trebui sa fie destul de potrivita in asa fel incat sa nu fie nici mai scurta de doua minute si nici mai lunga de trei minute. Pe toata durata periajului este indicat sa ii atragem privirile bebelusului cu anumite jucarii preferate pentru ca acesta sa poata aiba o pozitie corecta de periere.
Atunci cand acestia cresc, copiii vor trebui lasati singuri sa isi foloseasca periuta, datoria parintilor fiind doar aceea de a le explica cum anume se foloseste.
Chiar daca spalatul dentar va trebui sa fie facut cu ajutorul unor paste de dinti, in realitate bebelusilor mai mici de un anisor nu li se va recomanda folosirea niciunei paste de dinti intrucat exista riscul ca acestia sa inghita spuma creata in urma perierii, aceasta avand un continut ridicat de fluor. Dupa varsta de un anisor dintii se vor peria doar cu paste de dinti testate clinic, potrivit varstei copilului respectiv, in asa fel incat pasta adultilor sa nu fie folosita si de catre copii.
Chiar daca mai nou s-au creat paste de dinti ce pot fi inghitite de cei mici, evitandu-se riscul intoxicarii cu fluor, in realitate specialistii recomanda a se evita inghitirea acestora. De aceea, va trebui sa incercati sa ii explicati copilului procedeul perierii dentare pas cu pas, precum si pericolele la care se expune prin inghitirea spumei in urma perierii. Cat despre folosirea apei de gura acesta este contraindicata pana la varste mai mari de 12-13 anisori ca urmare a pericolelor inghitirii acesteia.
Daca nu se vor peria dintii bebelusului sau daca copilul mai mare nu este educat de catre parinti sa isi spele zilnic dintii, vor aparea anumite probleme dentare. Dintii se vor caria, le va fi afectata coroana dentara si chiar aparitia unor infectii destul de periculoase. De aceea, vizita la medic va deveni obligatorie in acest caz. Cu toate acestea, chiar si in lipsa unor astfel de complicatii specialistii recomanda un control stomatologic bianual.
Daca adultul se va spala corect si destul de punctual pe dinti, cel mic, prin imitare va deprinde un astfel de mecanism. Fii chiar tu exemplul lui in curatenia dentara!