Colicile sugarului – ce este in neregula?

[imagebrowser id=680]

Plansul fara incetare al bebelusului dumneavoastra, care poate suferi din cauza colicilor va supune unui stres si unei ingrijorari mari, mai ales daca nu gasiti o solutie imediata pentru a remedia situatia.

Primul lucru pe care il puteti face este sa nu intrati in panica si sa va relaxati. Pentru a-l calma pe bebelus, trebuie sa verificati cauza ce produce neplacutul eveniment. Este posibil sa ii fie foame, sa aiba scutecul ud, sa ii fie cald sau frig, sau poate isi doreste pur si simplu sa il luati in brate. Daca veti constata ca niciunul din aceste motive nu sunt pricinitoare de plans, atunci este foarte probabil sa sufere de colici. Despre un copil care plange foarte des in timpul zilei, de cateva ori pe saptamana, putem afirma ca plange din cauza colicilor. Acestea sunt mai puternice in prima luna si jumatate de viata, dupa care pe la trei sau patru luni, dispar.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa depasesti acest eveniment neplacut si ii vor ameliora starea copilasului:

Intindeti-l pe bebelus pe burtica!

Copiii care sufera de colici se vor simti mai confortabil in aceasta pozitie. Daca doriti sa il leganati pe copil, atunci asezati-l cu fata in jos. Capul acestuia va fi sustinut cu o mana, intrucat oricarui copil care se afla la aceasta varsta este indicat sa ii fie tinut capul. In caz ca doriti sa va plimbati, puneti-l pe bebelus de-a lungul antebratului, sustinandu-i de asemenea si capul. Puteti sa va asezati bebelusul intr-un ham de piept. Acest fapt il va linisti si ii va oferi o stara reconfortanta, datorita faptului ca va aude bataile inimii. Plimbarile lungi si relaxante va vor ajuta sa va linistiti copilul, mai ales daca aveti si mainile libere. Copilul se mai poate linisti si daca este asezat in patutul sau, infasat si pozitionat pe o parte. Aveti insa grija si supravegheati-l: daca se rostogoleste si se intoarce cu fata in jos, puneti-l pe spate. Asezarea unui bebelus pe spate este esentiala  pentru a reduce riscul accidentelor in patut.

Infasati-l bine!

Infasarea reda acceasi presiune pe care o simtea copilul cand se afla in uter. Trebuie sa aveti grija ca el sa se simta in siguranta, nu doar sa va asigurati ca ii este cald. Infasarea reduce riscul de moarte subita, conform unor studii. Intindeti un cearsaf din bumbac, impaturiti un colt, puneti copilul cu aceasta cuta in spatele gatului, infasurati partea stanga peste brate, aduceti coltul de jos peste picioare iar la urma infasurati si coltul drept, lasand descoperite capul si gatul. Nu folositi paturi pentru infasarea copilului, deoarece s-ar putea incalzi prea tare, si de asemenea, nu il infasurati prea strans, pentru a nu-i afecta circulatia. Pentru a asigura confortul bebelusului dumneavoastra, il puteti calma utilizand o sticla cu apa calda, pe care sa i-o puneti pe burtica. Infasurati sticla intr-un prosop moale si aveti grija sa nu lasati copilul nesupravegheat langa sticla, pentru a nu se opari.

Leganati bebelusul!

Puneti-l intr-un leagan mecanic daca nu aveti timp sa faceti acest lucru personal. Miscarea de leganare ii linisteste pe multi dintre copiii plangaciosi. Secretul este ca miscarea sa nu fie intrerupta, ci continua.

Faceti zgomot!

Porniti aspiratorul, intrucat sunetul acestuia reprezinta un adevarat cantec de adormit pentru un bebelus plangacios. Puteti astfel castiga si linistea copilului, dar si curatenie. In cazul in care aspiratorul nu are niciun efect, incercati sa folositi un uscator de par. De asemenea, cautati o frecventa radio si lasati radioul pornit la volum mic. Puteti cumpara un CD cu sunete linistitoare, cum ar fi zgomotul unei cascade, sau ciripitul pasarilor. Astfel il veti ajuta pe copil sa se calmeze. Unii copii se linistesc daca aud vibratiile uscatorului de rufe. Incercati sa il apropiati cat puteti de un astfel de aparat.

Oferiti-i o suzeta sau chiar degetul dumneavoastra!

Desi bebelusul nu este pregatit pentru a se hrani, stimularea orala il poate calma. Daca aveti mana curata si ingrijita, fara lac de unghii, degetul este benefic pentru bebelus, mai ales ca nu este vorba despre o suzeta pe care o poate scapa pe jos.

Renuntati la produsele lactate!

Specialistii afirma ca plansul copilului poate fi provocat de transmiterea laptelui de vaca de la mama la copil. Daca va hraniti copilul la san, este bine sa eliminati din dieta dumneavoastra produsele lactate: lapte de vaca, branza. In cazul in care observati ca aceasta restrictie de la lactate nu aduce nicio imbunatatire, puteti reveni la vechiul obicei alimentar. Este bine sa evitati mancarea si bautura care contine cofeina: ceai, cafea, ciocolata. Incercati pentru mai multe zile acest experiment, pentru a vedea daca da rezultate. Aveti grija la orice aliment care poate declansa plansul copilului, in caz ca il alaptati. Aici facem referire la fasole, oua, ceapa, usturoi, rosii, struguri, banane, capsune, portocale, condimente. Daca dupa ce le-ati eliminat din alimentatie nu observati nicio modificare in bine in comportamentul bebelusului, puteti relua consumul lor.

Reduceti orice stimul extern!

Sunt cazuri in care vom remarca faptul ca fortarea noastra de a linisti un copil care plange nu face decat sa-l provoace si mai tare pe acesta. Este posibil ca acest fapt sa se datoreze sistemului sau nervos care este nedezvoltat pentru a putea face fata zgomotelor, poate si cu miscarea leaganului in unele cazuri. Sunetul vocii care ii canta poate fi chiar prea mult pentru urechile lui sensibile. In astfel de cazuri este recomandat sa il lasati sa planga un sfert de ora, asezat in patut, pentru a reduce stimularea. Il puteti tine si in brate, insa intr-un mod pasiv, fara a-l privi in ochi, pentru a nu-i transmite acestuia faptul ca il incurajati in ceea ce face.

Ridicati copilul, ajutandu-l sa elimine gazele!

Atunci cand va hraniti copilul, tineti-l ridicat si ajutati-l sa eructeze cat mai des. Daca il hraniti cu biberonul, este bine sa il indemnati sa eructeze  o data la 30 ml ingerati. Puteti incerca mai multe tipuri de suzete, intrucat unele sunt special create pentru a minimiza cantitatea de aer pe care o inghite copilul. De asemenea, fiti atenta sa nu suga dintr-un biberon care este gol, pentru a evita sa inghita aer, ducand astfel la umplerea stomacului sau de gaze. Nu-l lasati pe bebelus sa suga dintr-o suzeta prea mare, din acelasi motiv. Aerul din sistemul digestiv al copilului poate fi unul din motivele pentru care acesta plange.

Atentie! 

In zilele noastre, exista retete numeroase pentru vindecarea colicilor. Acestea se gasesc in reviste, dar mai ales pe internet. Ele pun la dispozitie leacuri babesti, de care ar trebui totusi sa ne ferim, pentru a nu agrava situatia deja existenta. Unul din cele mai cunoscute leacuri pentru colici este sucul de ceapa, dar daca bebelusul dumneavoastra sufera intr-adevar de colici, nu gazele reprezinta problema. Deci, astfel de retete nu ne pot fi de niciun folos. 

Trebuie sa apelez la medic? 

Medicul va va ajuta sa stabiliti care este motivul pentru care bebelusul plange, daca acesta sufera de colici, sau daca are o problema mai serioasa decat colicile. Adevarata dumneavoastra problema incepe atunci cand medicul conchide ca plansetele sunt provocate de colici. Ceea ce stim cu siguranta si ar trebui sa va linisteasca este faptul ca acestea inceteaza cand bebelusul implineste 3 sau 4 luni. Mergeti imediat la medic in cazul cand copilul plange neincetat timp de 4 ore, are varsaturi, dureri, febra, diaree, sau este constipat. Puteti discuta cu doctorul dumneavoastra daca aveti temeri, sunteti anxios, sau pur si simplu simtiti ca nu mai puteti face fata plansetelor.

Sursa foto: www.fotosearch.fr; www.fotosearch.fr

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare