Imediat dupa ce ai adus pe lume un bebelus, organismul incearca sa revina la vechea stare de dinainte de sarcina. Si cum altfel decat tot cu ajutorul modificarilor hormonale.
Cu toate acestea, perioada menstruatiei se va instala destul de tarziu in organism, uneori la un interval mai mare de 7-8 luni. Lohiile de dupa nastere sunt destul de abundente si aparent seamana cu un ciclu menstrual. Chiar si asa, sangerarea de dupa nastere denumita si lohie are o alta structura, total diferita de cea a ciclului menstrual. Sangele pierdut va fi mult mai inchis si mult mai abundent fata de perioadele menstruale pe care le cunosteai. Daca insa abundenta este destul de mare, capatand aspectul unei hemoragii este indicat sa consulti medicul specialist care te-a asistat la nastere. Dupa circa 7-8 zile, lohiile isi pierd din abundenta si culoare, devenind din rosu inchis in rosu maroniu si mai apoi alb-galbui, in perioada de final. Durata lohiilor este una destul de mare, durand circa 6 saptamani. Daca aceasta persista si dupa cele sase saptamani si este vizibil destul de abundenta trebuie sa te adresezi de urgenta medicului specialist. Pe parcursul celor sase saptamani medicii iti vor interzice sa folosesti tampoane, recomandarea lor fiind pentru folosirea absorbantelor in asa fel incat scurgerile sa nu poata fi oprite prin alte mijloace. Schimbarea absorbantelor trebuie sa se faca la un interval de doua-trei ore in asa fel incat sa se previna aparitia infectiilor.
La mai mult de 70% dintre proaspetele mamici, ciclul mentrual revine in circa 10 saptamani, odata cu aceasta instalandu-se si ovulatia, organismul reluandu-si cursul normal de dinainte de sarcina. Cu toate acestea, in cazul in care mamica alapteaza ciclul poate intarzia pentru o perioada destul de mare de timp.
Indiferent cat de mult am incerca sa aflam nu putem depista o data precisa in care sa se reinstaleze in organismul unei femei ciclul menstrual si ovulatia, fiecare fiind unica in felul sau. Cu toate acestea, poti sa te astepti sa ai ciclul menstrual, dar sa nu ai ovulatie si invers. Ca regula generala putem spune ca ovulatia poate reveni dupa primele sase saptamani de la nastere. De aceea este bine sa te consulti cu un medic pentru indicarea unor contraceptive potrivite intr-o asemenea situatie. Exista si cazul in care prin alaptare se poate inhiba ovulatia ca urmare a eliberarii prolactinei in organism.
Atunci cand ciclul pare ca se apropie, organismul iti poate trimite anumite simptome premenstruale cu care erai obisnuita inca de dinainte de sarcina si pe care uneori pareai ca nu le suportai. Este de asteptat ca prima menstruatie de dupa nastere sa produca un adevarat disconfort, fiind extrem de dureroasa. Vei avea dureri de cap, dureri ale abdomenului destul de neplacute, migrene, dureri ale sanilor, stare de voma si ameteala.
Pentru a reintra mai usor in normal este indicat sa nu eviti exercitiile fizice si sa ai un stil de viata echilibrat. Mananca sanatos, evita tigarile, alcoolul si drogurile, hidrateaza-te cu minim doi litri de apa zilnic si odihneste-te atat cat organismul iti poate cere.