[imagebrowser id=711]
Tinerii au nevoie sa fie ajutati sa-si gaseasca un mod de comportament firesc, sa-si dobandeasca un echilibru pe care nu-l pot avea deocamdata, datorita lipsei de experienta.
Prima atitudine gresita, dar des intalnita a adultului ( fie ca este parinte , ruda , sau prieten ) este de a nu se amesteca deloc in viata adolescentului, ci de a-i lasa o mare libertate. Este o atitudine foarte comoda, dar cind viata tanarului esueaza, raspunsul omului matur va fi prompt si mereu acelasi : „ am avut incredere in tine, te-am lasat sa faci ce vrei! ” Cita rautate inconstienta contin aceste vorbe din partea celui care si-a vazut linistit de treburi!
O alta atitudine la fel de gresita este cea a parintelui „ closca”. Cei mari au uitat sau nu accepta ca odrasla lor nu mai are cinci ani, ci cincisprezece si efectiv nu isi lasa copilul sa ia nicio decizie.
Sa ne amintim de propria noastra adolescenta si de cata nevoie aveam de libertate sau de un sfat. Vom constata iarasi ca nimic nu e nou, chiar daca suntem tentati sa ne idilizam comportamentul din tinerete prin fraze de tipul : „Pe vremea mea”. In toate situatiile din viata se impune tact, rabdare, intelegere. Sa stam de vorba cu cei tineri de cite ori suntem rugati, sa nu le dam sfaturi decit daca ne sunt cerute si sa nu facem crize de nervi daca acestea nu sunt urmate in detaliu! Prieteniile sau primele iubiri din viata tanarului constituie adesea domenii tabu pentru cei maturi. Daca aceasta regula, de a respecta si de a menaja personalitatea adolescentului nu s-a demodat, nici purtarea civilizata a tinerilor nu a devenit depasita. In ultimul timp, relatiile dintre adolescentii de ambele sexe a cunoscut o evolutie rapida in comparatie cu statutul rigid pe care il aveau tinerii de la inceputul secolului. Actuala generatie beneficiaza de scoli mixte, tabere la care participa si baieti si fete, discoteci, viata sportiva si multe altele. Se fac cunostinte rapid si se uita la fel de repede.
Majoritatea adolescentilor se intreaba: „ Cum sa procedezi ca sa cunosti pe cineva care iti place si nu este nimeni prin preajma sa-ti faca acest serviciu ? In medii apropiate – scoli, tabere, sali de sport, discoteci, reuniuni dansante – atit baiatul, cat si fata pot schimba cateva vorbe , pot sa se prezinte singuri , pot lega rapid o prietenie. Exista o singura interdictie – a nu insista si a nu plictisi pe cea sau cel pe care l-ai cunoscut, daca simti ca simpatia nu-ti este impartasita. Demnitatea ta de om te va determina sa renunti si sa suferi in tacere. La aceasta varsta ranile se vindeca usor. Vei intilni in mod sigur o alta persoana care va fi mai receptiva la sentimentele tale.
Cu totul altfel stau lucrurile cand dorim sa cunoastem pe cineva in locuri publice: strazi, gari, autobuze, metrouri, trenuri. In aceste cazuri se recomanda
maximum de prudenta. Nu este numai nepoliticos sa faci cunostinta pe strada, dar mai ales periculos! Daca acceptati riscurile, o faceti pe propria dumneavoastra raspundere. Nu va lasati convinsi de povestea bunicii care si-a cunoscut sotul in tramvai si traiesc fericiti. Au avut noroc, s-ar putea sa nu-l aveti si dumneavoastra !
Nici un parinte nu ar fi acceptat pe vremuri, ca fiica lui sa plece, de exemplu, intr-o tabara mixta la munte sau la mare, chiar daca profesorul ce conducea tabara i-ar fi inspirat o incredere totala. Dar nu strica nimanui ca si astazi tinerii sa vorbeasca politicos intre ei, fara brutalitati de limbaj sau de comportament. Nimeni nu ne va convinge ca un tanar care injura este modern! Va fi in mod sigur catalogat drept o persoana fara educatie !
Curtea care se facea altadata indelung si care era o obligatie din partea tanarului dadea vietii un anumit farmec si romantism. Chiar daca in scoli se fac ore de sexologie, chiar daca tinerii sunt pregatiti cu toate mijloacele moderne de contraceptie si sunt invatati sa se apere de Sida, delicatetea primelor manifestari de dragoste nu ar trebui sa dispara din viata lor. Argumentul este simplu : sunt unice si irepetabile.
Simpatia este chiar dragoste ? Desigur ca nu ! A zimbi, a face mici daruri, a invita o fata la cinema, a-i darui o floare , nu are in sine nimic rau. A raspunde acestor invitatii este firesc. De aici se poate naste o prietenie durabila sau o mare iubire. Dar si aici apare o interdictie. A flirta , a cocheta se potriveste doar tinerilor. Dupa o anumita virsta, cand tanarul a devenit matur, are o familie si cocheteaza cu oricine in orice moment, devine suparator. Un astfel de domn este ori prost crescut ori bolnav.
In zilele noastre sunt admirate fetele cu silueta, sanatoase, subtirele. Feminitatea presupune delicatete si nu agresiune provocatoare. O doamna nu este cea care poarta verigheta, ci cea care isi merita numele. O fata de saisprezece ani se poate purta ca o doamna, fara sa renunte la candoarea si nevinovatia varstei, precum si o femeie in toata firea poate fi catalogata drept prost crescuta daca nu a invatat sa se poarte civilizat, la timpul potrivit.
Adolescentele ar trebui sa-si ia cateva masuri de precautie pentru a fi respectate in societate. De exemplu o tanara nu trebuie sa-si dea fotografia cu dedicatie unui baiat pe care nu-l cunoaste foarte bine.
O problema delicata, ivita din situatia financiara egala dintre baieti si fete, este cea a cheltuielilor comune : biletul de cinema, nota la cofetarie sau restaurant, excursii. Prestigiul masculin cere ca barbatul sa plateasca fara comentarii toate aceste cheltuieli, mai ales cand are un venit personal, dar cu mici precizari: tanarul va fi onorat si va uita imediat cheltuiala facuta, iar tanara nu va abuza de bunatatea lui, chiar daca este invitata de o persoana cu posibilitati materiale deosebite.
Este totusi admis, cand te vezi zilnic cu iubitul tau, la varsta cand n-ai inca un venit personal, sa poti discuta deschis problema cheltuielilor.
Chiar daca esti cel mai sarac dintre studenti nu e placut sa vezi cum prietena ta plateste nota sub ochii chelnerului. Se discuta dinainte problema, iar daca ai nevoie de un imprumut il faci inainte de intrarea in restaurant. Este bine sa evitam totusi cazurile in care cei doi se lupta pentru a plati fiecare consumatia.
In zilele noastre logodna este mult mai putin oficiala si nu creeaza aceleasi obligatii ca altadata. Tinerii de astazi locuiesc in orase, in camere inchiriate sau la camine in comun cu colegi de varsta lor. Despartiti de parintii lor, au mai putine restrictii in comportament. Se intimpla sa cunoastem pe cineva de multa vreme, sa trecem drept logoditi in ochii colegilor, in timp ce binecuvantarile parintilor, sunt inca in stare de proiect indepartat. Uneori, din diferite motive o casatorie se face inainte de a ne fi gandit la logodna, dar nu este o regula generala. Astazi, este mult mai bine sa rupi o logodna decat sa faci o casatorie proasta. Desigur, ruptura logodnei implica si consecinte de ordin sentimental, financiar, dar importanta reala a acestor consecinte este mult mai mica decit traiul in comun a doua fiinte sortite sa nu se poata suferi o viata. Un logodnic dezamagit, o logodnica inselata nu trebuie niciodata sa urateasca amintirea unor zile frumoase. Un om bine crescut nu comenteaza cu nimeni motivele care l-au silit sa se desparta de prietena sau prietenul sau. Din fericire, nu se intimpla la fel cu toate primele iubiri si majoritatea se termina cu logodne si casatorii.
Sursa foto: www.zados.qc.ca si www.7sur7.be