Nu evitati sa va tineti copilul la aer curat, la soare, dati-le ocazia celor mici sa respire aer proaspat si sa se bucure de natura, indiferent de varsta lor!
Nu va feriti sa va luati concedii, sa va bucurati de vacanta, alaturi de intreaga familie! Nu uitati ca aceste momente sunt menite sa va relaxeze si pe dumneavoastra, nu doar pe copii!
Cat de importanta este plimbarea?
Plimbarea constituie un moment esential din zi, pentru ca astfel copilul ia contact cu mediul inconjurator. Plimbarea are avantaje nu doar fizice, ci ajuta si dezvoltarea psihomotorie a copilului.
Cand este recomandat sa incepem primele plimbari?
Daca este primavara, vara sau toamna, atunci nou-nascutul este bine sa fie plimbat imediat ce a venit de la spital. Daca este iarna, atunci trebuie sa asteptati o saptamana si sa alegeti o zi blanda, dar si un loc cu soare. Din moment ce l-ati obisnuit pe cel mic cu aceste plimbari, iesirile pot avea loc zilnic, depinzand doar de starea sanatatii sau de timpul disponibil al mamei.
Cat trebuie sa dureze plimbarea?
Nu se impun limite de timp pentru un bebelus care doarme frumos intr-un carut. Puteti sta cu cel mic afara atat cat va permite timpul. In caz ca celui mic i se face foame, fie va intoarceti acasa, fie va luati la dumneavoastra biberonul cu lapte.
Putem face plimbari si cand vremea nu este frumoasa?
Este indicat ca si copilul sa iasa din casa pe cat de mult posibil, chiar si iarna. Desi ne ingrijoram ca este frig, nu trebuie sa supunem copilul sa respire acelasi aer din casa! Evitati plimbarile doar atunci cand este vant puternic, dar veti constata ca si atunci cand ploua, bebelusului nu ii este frig in carucior!
Trebuie sa fim precauti cand scoatem copilul la plimbare in aer liber?
Este un obicei vechi sa tinem copilul inchis in casa in prima luna de la nastere. Este ridicol sa ne facem griji sau sa refuzam sa scoatem copilul afara in prima saptamana de viata. Fiti atenta doar la traficul aglomerat, evitati multimile si alegeti o gradina sau un parc!
Cum este bine sa imbracam copilul?
Nu trebuie sa exageram cu teama noastra fata de frig! Majoritatea avem convingerea ca bebelusul resimte frigul mai mult decat un adult. Adevarul este altul: la fel cum se imbraca mama, asa vom imbraca si copilul. Daca este foarte cald, ii vom pune un maieu de bumbac si palariuta, daca este frig, ii punem hainuta captusita, avand mereu grija sa il controlam si sa observam daca transpira. Daca ii vom da mereu micutului haine mai groase, nu vom reusi decat sa ii cream o stare de disconfort, pentru ca el va transpira.
Este bine sa expunem copilul la soare?
Desigur, in functie de anotimp si fara sa ne fie teama! Soarele este cea mai importanta sursa de vitamina pentru copii: vitamina D – vitamina pentru frumusete.
La ce varsta poate copilul sa calatoreasca?
Inca din primele sale zile de viata, bebelusul poate sa calatoreasca cu trenul, cu masina sau cu avionul.
Ce mijloc de transport vom prefera?
Vom alege mijlocul de transport in functie de lungimea drumului pe care trebuie sa-l parcurgem. Pentru nou-nascuti, nu este indicat sa depasim 4 ore, mai ales daca alaptam bebelusul la san, pentru ca el va cere de mancare mai des.
Copiii sufera de durere de urechi?
In primii 3 ani de viata, copiii nu resimt nicio durere. Dupa aceasta varsta, ei pot simti stari de greata, durere de cap, transpiratie. Masina pare a fi mijlocul de transport cel mai indicat pentru distante de cateva sute de km, daca aplicati toate masurile de siguranta.
Care este cel mai bun loc pentru vacantele micutului?
Toate locurile sunt bune: fie la mare, fie la munte, la deal sau la campie. Cel mai important este sa va relaxati si sa va petreceti ziua cu folos pentru a beneficia de odihna mentala. Nu uitati ca toata familia trebuie sa se simta bine, nu doar copiii!
Sursa foto: puericulture.forumactif.com