[imagebrowser id=732]
Cand incepe bebelusul sa auda?
Inca de cand se afla in uter, fatul aude sunete care-i confera siguranta: bataile inimii mamei, precum si vocea ei. Astfel, dupa ce se naste, copilul aude bine zgomotele: daca vom provoca un zgomot puternic in camera, el va inchide ochii repede. Ceea ce nu este el capabil sa perceapa este locul de unde provine zgomotul respectiv.
Cum se dezvolta auzul?
- la 3 luni, bebelusul intoarce capul spre locul de unde provin sunetele;
- la 6 luni recunoaste cand mama il striga, ii zambeste, incepe sa recunoasca vocea tatalui si a membrilor familiei;
- la 1 an percepe orice fel de sunete, fie apropiate, fie indepartate, localizeaza de unde provin ele, aude cuvintele rostite in soapta sau ticaitul ceasului.
Cum vom sti daca bebelusul aude bine?
Este bine sa depistam posibilele anomalii ale auzului copilului inca de timpuriu, pentru a interveni cu activitati de remediere si reeducare. Vom avea asigurat succesul in acest sens daca vom interveni cat mai curand. In prezent, exista teste speciale pentru verificarea organului auditiv si a capacitatii sale. Atunci cand micutul dovedeste faptul ca nu aude, este indicat sa repetam testul dupa o luna.
Daca totusi bebelusul nu a fost supus unui test de evaluare a auzului, este bine sa incercati singur sa va dati seama daca aude. Pentru aceasta, puteti produce zgomote si vedea cum reactioneaza copilul. La 2 luni, un sugar percepe un sunet destul de intens, iar la 6 luni poate auzi chiar si o voce soptita. In astfel de teste casnice, unde puteti lovi pahare sau mari volumul sonor de la televizor, este important ca sunetul sa se produca pe neasteptate, brusc, fara sa vada de unde provine. Daca el aude, va tresari, va clipi, va plange, sau se linisteste, se opreste din supt. Trebuie sa emitem sunetul o singura data, iar reactia trebuie evaluata in mod rapid.
Cand implineste 6-7 luni, copilul se va intoarce spontan spre locul de unde vine zgomotul. Cand ajunge la un an, el va raspunde chemarilor. Este important sa consultam medicul si sa ii aducem la cunostinta daca observam ceva in neregula in ceea ce priveste auzul micutului. Daca problema este cauzata de o deficienta grava, i se va aplica o proteza acustica intr-un centru specializat in audiologie. Se vor face demersuri si in ceea ce priveste reeducarea limbajului.
Este cazul sa ne ingrijoram daca bebelusul intarzie sa vorbeasca?
In general, bebelusii incep sa scoata sunete intre 2 si 4 luni. Intre 6 si 8 luni, ei vor pronunta cateva silabe, iar dupa varsta de un an, vor rosti primele cuvinte. Si aceste aspecte difera de la copil la copil, in functie de mediul in care traiesc si de stimuli. Ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze este faptul ca cel mic nu comunica prin gesturi sau prin cuvinte sau cand nu are nicio reactie fata de ceea ce ii transmitem. Atunci este momentul sa consultam un medic pediatru si sa ii expunem situatia. Poate fi vorba despre un deficit de auz, despre probleme psihologice sau neurologice.
Nou-nascutul simte gustul sau mirosul?
Mirosul si gustul sunt prezente la nastere, dar prezinta particularitati diferite de adult, pentru ca nu se centreaza pe apararea vietii, ci pe simbioza cu mama. Bebelusilor le va placea un anumit ingredient cu care mama s-a hranit pe parcursul sarcinii. Copiilor le place si mirosul mamei lor, menit sa le asigure supravietuirea.
Sunt cazuri in care copiii vor accepta mancaruri cu un gust mai putin placut pentru noi si pot respinge mancaruri pe care adultii le considera ca fiind foarte savuroase. Copiii au tendinta sa nu accepte noi experiente in domeniul alimentar, pentru ca obisnuinta si ceea ce cunosc le confera un sentiment placut, de securitate.
Dupa ce implineste un an, bebelusul va fi putin mai receptiv, mai gurmand si va fi dispus sa incerce si mancaruri cu gust nou. Maturizarea mirosului si a gustului nu va avea loc mereu in jurul varstei de un an, ci poate chiar mai tarziu pentru unii copii.
Atingerea este un mod de a comunica?
Atingerea are o importanta foarte mare pentru nou-nascut, pentru ca lui ii face placere sa fie mangaiat, alintat de catre mama, iar aceasta legatura poate stabili o relatie si o comunicare buna intre mama si copil. Prin atingere, copilul cunoaste si exploreaza lumea inconjuratoare. El atinge obiecte, fete, biberoane, lingurite, pentru a explora si a invata. Simtul tactil ofera bebelusilor posibilitatea de a comunica cu mediul exterior, asteptand pana ce acest lucru va putea fi infaptuit cu ajutorul cuvintelor.
Sursa foto: www.wat.tv si blog.aufeminin.com