Atunci cand urmeaza sa devenim mamici pentru a doua oara suntem la fel de interesate de pregatirea momentului nasterii ca si prima oara. Multe mamici care au nascut primul bebelus prin cezariana par sa se intrebe daca mai este posibil sa nasca natural a doua oara.
Cezariana reprezinta o taietura destul de mare la nivelul abdomenului si uterului prin care este scos bebelusul. De regula nasterea prin operatie cezariana se recomanda atunci cand sanatatea mamei sau a copilului sunt puse in pericol.
Chiar daca mai inainte procedurile nu erau atat de avansate, numai 3% dintre femei puteau naste vaginal dupa o operatie cezariana, acum totul pare ca s-a schimbat. Initiativa a apartinut Institutului National al Ginecologilor din America care a incercat sa incurajeze medicii sa sprijine mamele care doresc sa nasca vaginal dupa cezariana.
Cu toate acestea, nasterea vaginala poate fi permisa doar cu acordul medicului si ca urmare a excluderii riscurilor referitoare la sanatatea mamei. Daca se va constata ca mama nu poate naste vaginal dupa cezariana, fiind expusa riscului se va recomanda o noua interventie chirurgicala. Potrivit statisticilor, aproximativ 70% dintre femeile care nasc prima data prin cezariana pot naste a doua oara vaginal.
Atunci cand cerem parerea medicului, acesta va fi influentat de analiza mai multor factori esentiali care pot permite o nastere normala fara probleme. In timpul unei astfel de nasteri, personalul medical care supravegheaza nasterea vaginala va fi insotit de un personaj capabil sa efectueze interventia chirurgicala de urgenta atunci cand se constata ca viata mamei este pusa in pericol.
Daca prima interventie chirurgicala presupune o taietura destul de mare la nivelul peretelui superior al uterului atunci medicul poate sfatui mamica sa nasca si a doua oara prin cezariana ca urmare a unui risc crescut de extindere a cicatricei pe peretii uterului. Medicul va analiza de ce anume vi s-a recomandat prima data operatia cezariana pentru a vedea daca riscurile se mentin.
Riscul major al unei nasteri vaginale este ruptura de uter. Ca urmare a acestui lucru se poate ajunge la histerectomie sau chiar leziuni ale bebelusului ca urmare a unei oxigenari deficitare a creierului bebelusului. Riscul se poate extinde, ajungandu-se chiar la decesul mamei sau al copilului in cazul unei infectii uterine.
Desi ruptura de uter nu este destul de frecventa, aceasta poate aparea ca urmare a unor sarcini multiple sau ca urmare a unei dimensiuni destul de crescute a copilului.
Chiar daca este greu de depistat o ruptura de uter, mamica va fi monitorizata indeaproape pe tot parcursul nasterii vaginale, un ritm cardiac crescut poate fi semnul unei fisuri a membranei uterine. Daca mamica cantareste mai mult de 90 de kilograme sau are o varsta mai mare de 35 de ani medicul poate prescrie o nastere prin interventie chirurgicala. Dimensiunea copilului, sarcina multipla, dar si numarul nasterilor pot influenta de asemena succesul nasterii vaginale dupa cezariana.