[imagebrowser id=743]
Mancarea solida reprezinta o etapa esentiala in dezvoltarea bebelusului pentru ca pe langa faptul ca are loc o schimbare majora in ceea ce-l priveste, iar gustul laptelui este inlocuit treptat cu alte arome necunoscute, este si momentul in care acesta capata o anumita independenta.
Cand administram mancarea solida?
In functie de evolutia bebelusului, mancarea solida poate fi integrata in dieta acestuia inca de la varsta de patru luni.
Chiar daca in mod normal medicul pediatru va va tine la curent si va va explica cand este momentul oportun, exista anumite semnale din care va puteti da seama ca cel mic este gata sa realizeze un nou pas in viata sa.
Dupa ce va puteti ghida?
Faptul ca-si poate tine singur capusorul, ca este mult mai sigur in miscari, ca este atent la dumneavoastra atunci cand mancati, incepe sa imite mestecatul, si-a dublat greutatea de la nastere si laptele matern sau cel praf nu-i mai sunt suficiente indiferent cat de des i-ati da de mancare inseamna ca a venit momentul sa-i integrati progresiv mancarea solida in dieta.
Cu ce incepem?
Prima masa solida din viata bebelusului va fi compusa dintr-un piure de legume. Si in aceasta situatie medicul pediatru va poate consilia, iar unul bun va poate recomanda sa incepeti cu un piure subtire pe baza de legume, fructele urmad sa i le administrati mult mai tarziu. Un argument solid in favoarea acestei decizii fiind acela ca fructele, prin natura lor, sunt mai dulci si mai usor de acceptat, in timp ce legumele mai fade, chiar si pentru un adult, pot fi refuzate in defavoarea acestora.
Asadar, incepeti cu un piure subtire compus din 4 legume, urmand ca o data la 4 zile sa administrati o noua leguma bebelusului.
Consistenta acesteia trebuie sa fie cat mai usoara, cu toate acestea masa solida trebuie administrata cu ajutorul unei ligurite din plastic, care sa nu-l raneasca pe micut, pentru a se obisnui cu acest fel de a manca.
La inceput probabil ca nu va accepta cu usurinta, insa trebuie sa-i dati timp sa miroasa mancarea si s-o guste, insa in timp veti putea mari doza de piure, ajungand pana in momentul in care veti utiliza cat mai putin lichid pentru diluare.
Cum stii ca s-a saturat?
La varsta de 4-5 luni cand bebelusul incepe diversificarea mama isi cunoaste deja puiul si va sti sa-i recunoasca fiecare gest. Cu toate acestea, daca acesta refuza sa mai deschida gurita, isi da capul inapoi atunci cand ii oferiti lingurita sau este distras de alte obiecte din jur ori incepe sa planga sunt semne ca s-a saturat sau ca mancarea nu-i prieste si este momentul sa va opriti. Nu disperati, si maine este o zi!
sursa foto: www.bestwayguides.com si www.todaybeautytips.com