Atata timp cat vorbim de copii mai mici de doi ani, problema urechilor infectate este cu atat mai serioasa cu cat micutul tau nu-ti poate spune daca-l deranjeaza ceva, singura optiune fiind aceea de a analiza simptomele si starile prin care acesta trece.
Astfel, daca se constata modificari ale comportamentului, dispozitii atipice pentru micut, acestea sunt primele semnale de alarma.
Iar daca acestea apar dupa o raceala, fie ea si usora, cu atat mai mult trebuie sa fiti atente si la alte simptome pe care le poate manifesta.
Care sunt simptomele?
- Daca micutul isi duce des mainile la urechi, se apuca si se trage de ele este posibil sa reactioneze asa din cauza durerilor, insa nu va panicati prea repede pentru ca copii au tendinta de a face acest lucru si atunci cand sunt perfect sanatosi. De aceea este important sa-l tineti sub o supraveghere atenta o perioada mai lunga de timp.
- Diareea si voma chiar daca aparent par sa nu aiba nicio legatura cu afectiunea urechii, aceste doua stari pot aparea ca o cauza a otitei. Infectia, fie ea si la nivelul urechii, poate cauza probleme gastrointestinale.
- Lipsa poftei de mancare poate fi de asemenea o cauza a infectiei. Mai mult, mancatul in sine ii poate cauza dureri. Asadar, daca refuza biberonul sau sanul probabil acesta reactioneaza asa, nu pentru ca nu i-ar fi foame, ci pentru ca pur si simplu nu poate inghite.
- Prelingerea unui lichid alb-galbui din ureche este un semn clar ca prezinta o infectie, din pacate nu se manifesta la toti copii. In plus prezenta unui miros neplacut este de asemenea un simptom care trebuie sa va ridice semne de intrebare.
Ce anume provoaca apartia infectiei?
Otita este rezultatul prezentei unui virus sau bacterii.
De asemenea, ea poate aparea si in cazul in care apa patrunde pana la nivelul timpanului. In mod normal aceasta poate fi eliminata foarte usor si repede prin intermediul trompei lui Eustachio, care face legatura intre urechea medie, gat si nas.
Daca insa aceasta este blocata – se intampla atunci cand copiii sunt raciti sau prezinta alergii de sezon, atunci lichidul ramane „captiv” in urechea medie.
Germenii se dezvolta in zone umede, calde si intunecoase, deci ce alt loc mai potrivit sa se inmulteasca?
Odata cu dezvoltarea lor va putea fi sesizata si febra, ca o metoda de aparare impotriva virusului ce ia amploare in organismul micutului.
Cand mergem la doctor?
De indata ce ati sesizat primul simptom este bine sa solicitati ajutorul medicului pediatru. In urma unui consult, in care va analiza stadiul infectiei cu ajutorul unui otoscop, acesta va decide ce antibiotic ii va administra, unul dintre ele putand fi ibuprofenul.
In cazul in care acesta pare sa nu-si faca efectul, stiuatia agravandu-se, nu ezitati sa mergeti la un nou control.
Cum prevenim otita?
- Otita nu este contagioasa, insa infectiile respiratorii sunt.
- Spalarile frecvente pe maini, dupa fiecare activitate casnica sunt necesare pentru a va proteja micutul.
- Termenele vaccinarilor trebuie respectate, in felul acesta bebelusul va dobandi imunitate in fata anumitor virusi. De asemenea sunt recomandate si cele anuale impotriva gripei, in lipsa racelii sansele aparitiei otitei diminuandu-se.
- Alaptatul este extrem de important in viata bebelusului pentru ca acesta sa creasca sanatos. Specialistii recomanda mamicilor sa alapteze minim 6 luni.
- Tineti-i departe de fumatori! Studiile arata ca bebelusii cu parinti fumatori sunt mai predispusi otitei decat cei cu parinti nefumatori. Fumul de tigara afecteaza sistemul imunitar al micutului acesta devenind mai slab in fata virusilor.