[imagebrowser id=749]
Pentru a pune bazele diversificarii meselor bebelusului trebuie sa iei la cunostinta cateva aspecte care te vor ajuta in acest proces.
Tinand cont ca te confrunti din nou cu o noutate, este normal sa ai intrebari si emotii, in acelasi timp.
Cea mai comuna intrebare cand vine momentul introducerii mancarii solide in dieta bebelusului este: Cum alegi cea mai buna mancare pentru micutul tau?
In momentul de fata atat in hipermarketuri, cat si in farmacii gasesti numeroase sortimente de mancarica pentru bebelus. Avand la baza legume, fructe, chiar si carne, este normal sa te simti putin incurcata cand vine vorba de alegerea meniului perfect pentru copilul tau.
Cu toate acestea, majoritatea preparatelor, ambalate in borcanele de sticla, sterilizate, prezinta o eticheta cu informatii necesare privind continutul mancarii, precum si media de varsta caruia ii este recomandata.
Astfel, daca te afli la inceputul diversificarii vei opta pentru primul pas care consta intr-o pasta subtire de fructe sau legume sau un mix intre acestea doua, in timp ce bebelusilor cu experienta li se va administra fie piureul corespunzator etapei doi, care este mai consistent, fie cel pentru pasul trei care, de acum, prezinta bucati mai mari de fructe sau legume.
Daca atunci cand faci cumparaturi pentru tine uiti sa verifici perioada de valabilitate, cand vine vorba de micutul tau acest lucru trebuie sa devina o prioritate, la fel ca si verificarea capacului, pentru a te asigura ca este inca bine sigilat.
Sfat! Pentru a-ti da seama daca mancarica mai este buna, in momentul in care vei desface capacul acesta trebuie sa produca un zgomot specific borcanelor bine sigilate, de asemenea in momentul in care privesti continutul, in mijlocul piureului ar trebui sa se formeze o bula care, pe masura ce intra tot mai mult in contact cu aerul, dispare usor.
Cat priveste ingredientele, in privinta sarii nu ai de ce sa te ingrijorezi, cele mai cunoscute branduri renuntand la acest condiment, in schimbi trebuie sa fii atenta la cantitatea de zahar adaugata, precum si la ingredientele modificate care sunt lipsite de calorii.
O alta intrebare care te poate presa este aceea daca sa-i cumperi mancarica gata facuta, bio sau sa cauti produse bio pe care sa le transformi ulterior in masa principala a micutului.
Totul tine si de educatia parintilor. Sunt parinti care vor decide sa cumpere mancarea bio, pentru a fi scutiti de un efort suplimentar, insa intentia lor este si de a-i feri pe micuti de produsele tratate cu pesticide, sunt parinti care vor opta pentru bradurile comune din piata si sunt parinti care, din dorinta de a fi cat mai implicati, de a economisi si a se asigura ca cei mici consuma produse de calitate, vor alege varianta de a prepara singuri acasa mancarica pentru bebelusi.
Odata desfacut borcanul de piure pot sa-l mai folosesc?
Raspunsurile la aceasta intrebare pot varia. In principiu, media „de viata” a unui preparat este de aproximativ 24 de ore, daca acesta este pastrat la frigider.
De cele mai multe ori, chiar si aceasta informatie o veti descoperi daca cititi eticheta produsului.
Sfat! Daca piureul dintr-un borcanel nu a fost consumat in totalitate si ati decis sa-l folositi la urmatoarea masa, introducand mancarea in frigider, aveti grija sa nu-l hraniti pe cel mic direct din recipient. Introducerea linguritei intr-un mediu care nu mai este steril inseamna transferarea bacteriilor din borcanel in gura micutului.
Asadar, cu o lingura curata turnati cantitatea pe care considerati ca bebelusul o va consuma intr-un bol, de asemenea curat, si abia dupa aceea va puteti hrani copilul cu ligurita lui speciala din plastic.
Pot sa incalzesc mancarea la cuptorul cu microunde?
Nu sunt containdicatii in aceasta privinta atata timp cat sunteti atenti la timpul de incalzire.
Mancarea se infierbanta repede si de multe ori din cauza consistentei din interiorul sau pot exista zone mult mai calde decat ai crede care ar putea sa-l afecteze pe micut.
Mai sigur este sa-i incalziti mancarica fie pe raftul superior al cuptorului sau mai simplu sa incalziti apa intr-un recipient, si sa scufundati borcanelul in apa fierbinte, continutul incalzindu-se.
sursa foto: babyworld.co.uk si goodlifedietitians.blogspot.com