Fiecare dintre noi suntem ingrijorati de sanatatea celor mici, mai ales atunci cand se apropie vremea sa mearga la scoala sau la gradinita. Lunile friguroase ale iernii le pot aduce celor mici serioase neplaceri. De la infectii respiratorii, raceli si chiar gripa , toate sunt afectiuni destul de frecvente ale anotimpului rece.
Atunci cand cei mici sunt inscrisi intr-o colectivitate mai larga, de genul gradinitei sau scolii trebuie sa ne asteptam mai ales la aparitia unor infectii respiratorii ale cailor superioare ca urmare a prezentei unor medii infectioase mai frecvente.
Ca urmare a aparitiei unor astfel de afectiuni, copiii vor avea secretii nazale apoase si destul de abundente, febra, dureri la nivelul gatului si tuse seaca. Cu toate acestea, simptomele vor putea fi diminuate in cazul in care va preocupati de imunitatea celui mic. Frecventa unei astfel de afectiuni scade destul de mult abia dupa varsta de 8 anisori, destul de tarziu, am putea spune daca ne gandim la efectele destul de rele pe care le poate produce sanatatii celui mic.
Chiar daca potrivit vorbelor populare, o raceala trece in 7 zile tratata si intr-o saptamana daca luam cateva medicamente, este o teorie contrazisa de catre specialisti. Medicii ne avertizeaza ca infectia cailor superioare poate dura destul de mult chiar daca starea febrila poate trece in circa 5 zile. In cazul gripei, febra poate depasi cele sapte zile, starea infectioasa fiind destul de puternica. Chiar daca invinovatim zilele friguroase pentru o astfel de infectie, in realitate un astfel de lucru nu se datoreaza exclusiv anotimpului rece, ci mediilor infectioase destul de serioase aparute in colectivitati destul de mari. Iarna secretiile nazale devin mai abundente ca urmare a gerului de afara.
Tratarea unor astfel de infectii respiratorii se face destul de diferit in practicile medicale de specialitate. Asa se intampla, ca in Statele Unite ale Americii se insista mai mult asupra tratarii cu ibuprofen si paracetamol, pe cand in Europa se insista asupra tratarii cu antibiotice. In tara noastra, excesul de antibiotice la copiii de pana la varsta de 7 anisori este destul de mare, dar si daunator deopotriva.
Atunci cand cel mic prezinta o stare febrila nu ezitati sa il hidratati destul de bine. Baia in apa calda, cu sare de mare, dar si o tinuta ai sumara, asadar fara a-l infofoli va avea un rezultat destul de bun, grabind insanatosirea micutului. Daca medicul va va prescrie un anumit tip de tratament este indicat sa urmati instructiunile impuse de acesta.