Atunci cand te afli in asteptarea unui bebelus incerci sa te informezi inca de la inceput despre avantajele nasterii naturale, dar si ale unei cezariene la cerere. In ultima perioada tot mai multe mamici prefera sa le solicite medicilor interventia chirurgicala la cerere. De ce un astfel de lucru? Oare nasterea naturala nu iti permite sa te refaci mai usor dupa un astfel de moment?
Daca avem in vedere ca travaliul aproape ca nu exista, durerea din timpul nasterii naturale este suprimata, dar si refacerea sexuala destul de rapida dupa nastere prin cezariana vom putea intelege de ce tot mai multe mamici prefera nasterea prin cezariana.
Potrivit specialistilor o nastere prin cezariana la cerere impune programarea unui astfel de moment cu cateva zile sau chiar o saptamana sau doua inainte de producerea nasterii naturale. Asa ca, riscurile ca pacienta sa poata naste mai devreme sunt diminuate, actul medical in sine impune o mai buna comoditate intrucat pacienta nu va trebui supravegheata pe toata durata travaliului, care, dupa cum bine stim este destul de lung, depasind uneori cateva ore.
O varsta inaintata a gravidei, dar si o stare de sanatate precara a acesteia, dimensiuni mai mari ale fatului si antecedentele unei alte nasteri prin cezariana pot conduce catre indeplinirea unor astfel de cerinte.
Potrivit studiilor, nasterile prin cezariana se situeaza pe un trend ascendent in ceea ce priveste cerintele tinerelor mame, fiind asadar diminuate cele vaginale. Potrivit acelorasi cercetari, o nastere din trei are loc prin interventie chirurgicala programata inca de dinainte de vreme de catre mama si medic.
Cu toate acestea, nu trebuie sa excludem si avantajele nasterii vaginale. Cu totii stim ca recuperarea este destul de rapida, mama putand intra imediat in interactiune cu bebelusul. Chiar si asa, durata travaliului si intensitatea dureroasa din timpul nasterii le determina pe mamici sa aleaga cea de-a doua varianta.
Nu trebuie sa uitam totusi de anumite dezavantaje pe care le poate oferi o cezariana la cerere. Perioada de recuperare post-partum este mai lunga decat in cazul unei nasteri vaginale, mamica trebuind sa se fereasca atunci cand va trebui sa ridice greutati sau chiar atunci cand va trebui sa isi alapteze bebelusul. Dupa nastere, mama va avea nevoie de circa 24 de ore pentru a putea parasi sala de terapie intensiva pentru a ajuge astfel la sala de bebelusi. Cu toate ca efortul ridicarii din pat dupa cezariana este unul destul de mare si dureros, nu trebuie sa excludem ca dorinta de a-ti tine bebelusul in brate impune orice sacrificiu.