[imagebrowser id=763]
Fara doar si poate gradinita are numeroase avantaje. Aici copilul nostru se formeaza, intra in contact cu noi cunostinte, deprinderi si tot aici socializeaza, in timp invatand sa comunice, sa se joace si de ce nu sa-si imparta jucariile si lucrurile.
Dar ce se intampla cand educatoarea te anunta ca micutul tau a fost partas la un act de agresivitate, victima sau atacator?
Sunt oare carente la acest capitol, personalul nu-si face treaba cum trebuie?
Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa! Chiar daca pare socant, agresivitatea la varsta de 5 ani este normala. Intrebarea este cum remediem aceasta problema. Aproape orice copil la aceasta varsta are tendinta de a fura o jucarie, de a-si brusca sau lovii colegul de gradinita sau chiar de a tipa uneori. Ceea ce probabil nu stiati este ca, de multe ori, aceste reactii sunt generate de teama.
Daca se simt incoltiti de partenerii de joaca in felul acesta cred ca se pot apara, de multe ori si circumstantele sunt cauza reactiilor lor. Schimbarea programului, dorinta de a iesi in evidenta sunt motive care pot conduce la acte de agresivitate, pentru ca inca nu stiu cum sa-si controleze toate aceste stari prin care trec.
Vestea buna este ca-n curand vor trece de aceasta etapa. La 5 ani copilul incepe sa inteleaga destul de bine ce se petrece in jurul sau, in curand va realiza ca prin comunicare va putea remedia problemele, ne mai fiind nevoie de agresivitate.
Cu toate acestea are nevoie si de ajutorul tau, sa-i explici ce este bine si ce nu.
Ce poti face in privinta agresivitatii?
- Reactie imediata – daca micutul tau a fost implicat intr-o altercatie, iar tu ai fost martor la intamplari, trebuie sa reactionezi de-indata astfel incat acesta sa inteleaga ca a facut ceva gresit. Indeparteaza-l 5 minute de locul de joaca, timp suficient pentru ca el sa se gandeasca la faptul ca reactia sa a fost necorespunzatoare. In functie de cat de grava a fost fapta sa, poti recurge si la alt gen de pedepse, cum ar fi: se va uita cu 15 minute mai putin la televizor. Acest gen de „penalizare” trebuie impusa de fiecare data cand se abate de la regula. Astfel va intelege ca agresivitatea sa va genera inevitabil o pedeapsa.
- Trebuie sa fii un exemplu – indiferent cat de nervos ai fi in genul acesta de situatii incearca sa te controlezi, tu in sine reprezinti un model pentru el . Daca vei tipa sau, mai rau, il vei lovi, el oare ce va intelege? Va considera ca, atunci cand este nervos, genul acesta de comportament este normal.
- Orice s-ar intampla ramai ferm pe pozitie. De fiecare data cand isi va lovi partenerul de joaca aplica-i aceeasi pedeapsa. In felul acesta, pe viitor, va fi capabil sa anticipeze faptul ca daca-l va lovi pe cel de langa el, cu siguranta nu se va mai putea juca urmatoarele 5 minute. Nu te „inmuia” chiar daca face „scene” in public si restul parintilor te privesc lung.
- Responsabilitate – nu te gandi ca este prea mic si ca va avea timp sa-si corijeze faptele in timp. 5 ani reprezinta o varsta suficient de buna pentru a deveni responsabil. Asadar, daca in urma actului sau de agresivitate a stricat ceva, el trebuie sa fie cel care va indrepta lucrurile. Tu nu trebuie sa o vezi ca pe o pedeapsa, este un raspuns normal. Daca tu esti responsabil pentru faptele tale, invata-l si pe el sa fie.
- Atentie si recompense – un copil ne schimba viata, din momentul in care paseste in aceasta lume si pana la maturitate ii vom purta grija. La 5 ani el are nevoie de mai multa atentie ca oricand. Asa ca acorda-i din timpul tau cat de putin, nu doar atunci cand afli ca a facut ceva rau. Lauda-l cand primeste o steluta de merit la gradinita, cand a castigat la un joc sau fara niciun motiv, cand simti ca merita acest lucru. Altfel actele lui de agresivitate pot avea loc si din acest motiv, vor crede ca daca fac ceva rau atunci tu-l vei baga in seama.
- Limiteaza statul la televizor – cu toate ca se uita la desene animate, nu inseamna ca va deprinde numai lucruri pozitive din aceste filmulete. Astazi sunt numeroase desene animate care instiga intr-un fel sau altul la violenta. Monitorizeaza emisiunile pe care le urmareste, dar mai bine ar fi sa-l lasi sa se joace cat mai mult afara, timpul in fata televizorului sa fie cat mai scurt.
- Nu-ti fie teama sa ceri ajutor – in unele cazuri aceste metode nu vor da roade si atunci este posibil ca aceasta problema sa nu fie de competenta ta. Nu te ingrijora si nu-ti fie teama sa apelezi la ajutor specializat, este vorba de copilul tau in fond.
sursa foto: morrisons.org.au si prweb.com