De regula, pana la varsta de 8 anisori talentul nativ al celui mic va putea fi descoperit de catre parinti fara prea mari eforturi. Cu toate acestea, nu trebuie sa fiti dezamagiti daca micutul nu are o vocea asemenea marilor solisti de opereta si nici un talent la desen asemenea marilor pictori. Inca din cele mai mici varste descoperirea talentului va trebui sa devina sarcina dumneavoastra. De aceea, va trebui sa incercati inca din primele luni sa ii dezvoltati creativitatea, lasandu-i libera imaginatia.
Primele luni de viata, desi nu sunt intocmai reprezentative din acest punct de vedere, sunt destul de importante. Bebelusul va trebui lasat sa isi aleaga jucariile cele mai atragatoare, frumos colorate, stimuland astfel o parte din functiile creierului. Ulterior, este indicat sa incercati sa ii cititi anumite povesti inainte de a se culca si nu numai, pentru ca atunci cand va creste mai mare sa il rugati sa vi le povesteasca. In acest fel i se va putea dezvolta talentul oratoric si chiar va putea deveni un bun „inventator” de povesti pentru copii.
Dupa ce micutul va merge la scoala si va invata sa scrie si sa citeasca este indicat sa ii sugerati sa exerseze cu tainele literelor. Il puteti ruga sa scrie diverse compuneri, cu teme care l-ar interesa, ca de exemplu: unde si-ar dori sa mearga in vacanta sau ce dulciuri i-ar placea sa ii aduca Mosul Nicolae. A-l determina sa scrie anumite istorioare despre ceea ce doreste sa devina cand se va face mare sau cum si-ar dori el parintii, va va ajuta sa il cunoasteti mai bine. Ii veti putea intelege telurile sale in viata si mai ales cum anume va trebui sa va comportati in relatia cu el pentru ca totul sa fie pe placul sau. Nu trebuie sa uitam, totusi, ca astfel il veti ajuta stimulandu-i creierul.
Nu trebuie sa uitam ca a-l determina sa scrie inseamna a reusi sa ii dezvolti latura creativitatii. De aceea, micutul nu va trebui lasat doar sa scrie ceea ce vede si ce li se cere la scoala, dar si o etalare a gandurilor si emotiilor sale. Nu uitati ca este bine sa va jucati putin cu imaginatia sa si sa il puneti in situatii nu tocmai placute pentru a putea observa astfel cum anume va reactiona pentru a iesi dintr-o astfel de neplacere.
Iar daca micutul a pasit deja pe treptele scolii, nu continuati sa ii achizitionati acelasi tip de jucarii. Nu ii cumparati masinutele frumos colorate, chiar daca stiti ca i-ar face mare placere sa le aiba in colectie sau papusa Barbie intrucat fiecare jucarie isi are varsta sa. Probabil cele mai potrivite ar fi puzzle-urile mai complicate si, de ce nu, jocurile care sa puna in valoare imaginatia, creativitatea si spiritul analitic.