Alegerea locului si a modului in care vei naste este o decizie personala. Asa ca, fie ca te decizi sa nasti prin cezariana, fie natural, fie in apa, acasa sau intr-o maternitate de stat sau privata, va trebui sa incerci sa iti alegi singura una dintre aceste optiuni in asa fel incat sa iti poata fi destul de favorabila. Informandu-te din experienta altor mamici te vei putea hotari catre ce optiune sa mergi. Desigur, potrivit psihologilor, una dintre alternativele putin traumatizante este nasterea la domiciliu, asistata de o moasa sau de un cadru medical specializat.
Chiar si asa, experienta nasterii acasa vine si cu cateva neajunsuri: sistemul medical romanesc nu este inca pregatit sa faca fata acestui tip de solicitari si nici nu exista o norma juridica concreta in acest sens.
Experiente de acest gen sunt traite zilnic in tarile mai avansate, parandu-se ca nasterea acasa a devenit o realitate absolut banala. La noi in tara, intamplator se poate produce un asemenea eveniment, de regula ca urmare a unor conditii climatice defavorabile. Cele mai multe dintre romance prefera sa nasca in clinicile medicale romanesti, fie de stat, fie private, stiindu-se mai in siguranta in astfel de locuri.
Datorita unor experiente traite de romancele din strainatate, in curand, probabil se va putea legifera si nasterea la domiciliu. Chiar si asa, va fi nevoie de suficiente cadre medicale specializate care sa le acorde sprijinul pacientelor. Potrivit regulilor U.E este nevoie ca o astfel de moasa sa fie instruita de persoane licentiate in domeniul medical, sa asiste la 40 de nasteri si sa sustina la sfarsit examenul final.
Inainte de a adopta o astfel de decizie, cele care vor sa nasca acasa, trebuie sa fie constiente de asigurarea suportului igienic de care are nevoie experienta unei nasteri. Va trebui, asadar, sa se asigure o sursa de apa, caldura, dar si multa curatenie. In cazul in care locuinta nu poate asigura aceste nevoi pacienta va putea opta catre nasterea intr-o casa de nasteri, special construita pentru astfel de experiente, care nu impune spitalizare.