[imagebrowser id=780]
Eritemul fesier este o iritatie ce apare pe pielea copilului, sub forma unor pete rosiatice, cu sau fara pustule foarte mici, in zonele acoperite de scutec. De cele mai multe ori are drept cauza contactul prelungit dintre pielea bebelusului si scutecele cu urina sau materii fecale.
Studiile arata ca aproximativ 50% dintre nou-nascuti fac in primul an de viata o forma de iritatie produsa de scutece. Nu este o afectiune grava, dar o buna ingrijire a pielii este esentiala.
Preventia este cea mai buna metoda in tratarea eritemului fesier
Schimba des scutecele cu urina si curata delicat pielea celui mic. Dupa ce a facut caca, sugarul trebuie de fiecare data spalat cu apa si sapun. Nu este suficient sa-l stergi cu servetelele umede. Lasa apoi pielea sa se usuce bine inainte de a-i pune un nou scutec.
Aplica un unguent antibacterian si regenerant ca bariera intre piele si scutec.
Lasa copilul sa stea dezbracat cat mai mult timp posibil pentru a permite contactul pielii cu aerul.
Atentie la chilotii de plastic si pliurile prea stramte ale scutecelor de unica folosinta deoarece pot agrava iritatia.
Daca iritatia persista trebuie sa verifici daca nu cumva sugarul este alergic la unele dintre substantele ce vin in contact cu zona rosiatica, cum ar fi scutecele de unica folosinta, pudra, parfumurile, alcoolul, lanolina, detergentii si balsamurile de rufe.
O alta cauza a eritemul fesier persistent poate fi infectia produsa de o ciuperca si necesita medicamente specifice pentru tratare. Daca cel mic ia un antibiotic, exista o posibilitate mai mare sa faca infectia produsa de ciuperca. In acest caz consulta pediatrul pentru un tratament adecvat.
sursa foto: letopusa.wordpress.com, kidsdr.com si healthtap.com