[imagebrowser id=797]
Incepand cu varsta de 5-6 luni, sugarul incepe sa se rostogoleasca, iar atunci incep si primele cazaturi din pat. Fara exceptie, la prima cazatura, toate mamicile sunt speriate si ingrijorate, insa cele mai multe lovituri nu sunt grave si nu reprezinta un pericol pentru starea de sanatate a celui mic.
Oricate masuri de precautie ti-ai lua, nu poti sa anticipezi intotdeauna miscarile si flexibilitatea sugarului, motiv pentru care cazaturile din patul matrimonial sau de pe canapea sunt des intalnite. Din pacate cele mai multe lovituri sunt la cap, deoarece aceasta parte a corpului este cea mai grea la bebelusi si va trage intotdeauna corpul dupa ea.
Regula de baza: sugarul este bine daca se comporta bine!
Trebuie sa stii ca leziunile minore sunt obisnuite si inevitabile, dar rareori sunt un motiv de ingrijorare. O sangerare a pielii capului, un cucui, o vanataie si plansul pana la 10 minute sunt obisnuite dupa o lovitura minora. Putina gheata infasurata intr-un prosop aplicata pe cucui va alina durerea si va reduce umflatura. Urmareste comportamentul copilului 24 de ore pana la 48 de ore dupa ranire.
Cand trebuie sa chemi medicul
- copilul si-a pierdut cunostinta
- copilul vomita mai mult de doua ori
- o pupila devine mai mare decat cealalta
- copilul se comporta anormal, prezinta o pierdere a coordonarii sau convulsii sau este iritabil in mod persistent
- copilul are o taietura adanca sau care sangereaza semnificativ (ar putea fi nevoie de cusatura)
Vatamarile grave pot produce sangerare interna ce genereaza presiune asupra creierului. Simptomele pot aparea chiar in prima sau a doua zi de la lovitura. Chiar si cu o pierdere temporara de cunostinta, desi exista o scurta tulburare in creier, de cele mai multe ori nu vor exista consecinte sau leziuni grave.