[imagebrowser id=809]
Nimic nu poate inlocui cartile in viata unui copil, nici calculatorul, nici televizorul, nici jocurile video. Cartea nu este doar o sursa de cunostinte despre lumea inconjuratoare, ci si un adevarat imbold in dezvoltarea copiilor.
Dezvoltarea imaginatiei si a personalitatii, invatarea empatiei si depasirea temerilor sunt doar cateva dintre beneficiile reprezentate de carte. Daca adaugam la acestea consolidarea relatiei parinte-copil putem afirma despre carti ca sunt o investitie in viitorul copilului tau. Dilema apare atunci cand trebuie sa alegi cartile potrivite si te intrebi care sunt principalele criterii pe care trebuie sa le aiba cartile ideale pentru copilul tau.
Alege cartile potrivite cu varsta copilului
Varsta este un factor important, care trebuie luat în considerare nu numai atunci cand cumperi haine sau jucarii. Si cartile trebuie sa fie adaptate la varsta cititorului. De exemplu, bebelusii abia daca inteleg o poveste, iar o carte fara ilustratii este total nepotrivita pentru copii de gradinita. De aceea verifica intotdeauna varsta indicata pe coperta sau, daca nu contine aceasta informatie, uita-te in interiorul cartii, deoarece coperta si titlu pot fi inselatoare. Trebuie sa urmaresti elemente precum: raportul dintre text si ilustratie, accesibilitatea vocabularului, claritatea limbajului, numarul de pagini, marimea fontului, dimensiunile cartii. Toate aceste informatii te vor ajuta sa-ti faci o imagine clara despre targetul de varsta.
Cartile trebuie sa fie in acord cu preferintele copilului
Chiar daca tu, ca parinte, crezi ca cel mic ar trebui sa citeasca anumite carti, pe care le-ai citit si tu in copilarie, nu poti ignora preferintele copilului. În ciuda convingerii generale ca o carte buna este de interes pentru toata lumea, pentru copii, mai importante sunt preferintele si ce este la moda (vezi Harry Potter). În cazul copiilor mici, nu preferintele sunt problema, deoarece abia pe la 3 ani incep sa-si exprime mai clar optiunile la mancare, la imbracaminte sau jucarii.
Sexul copilul este strans legat de preferintele sale de lectura. Este adevarat ca fetele au tendinta sa selecteze cartile cu printese si zane, în timp ce baietii prefera povestile cu super-eroi care salveaza lumea de rau. Un factor important, care influenteaza preferintele copilului, este dorinta de a fi la moda care domneste între colegi. În cazul în care copilul merge la gradinita sau la scoala, exista o mare probabilitate ca preferintele sale de lectura sa depinda în mare masura de tendintele predominante.