In jurul varstei de 6 luni poti sa incepi sa-i dai bebelusului si alte alimente in afara de lapte. Medicul pediatru iti va face o schema de diversificare personalizata si vei observa ca anumite alimente nu se recomanda copiilor mai mici de un an.
Acest lucru se intampla pentru a preveni alergiile alimentare.
Se estimeaza ca 6% dintre copii sufera de alergii alimentare. Daca bebelusul tau este alergic la un anumit aliment, sistemul lui imunitar vede acel aliment ca pe un intrus. Astfel cand copilul mananca alimentul problema, corpul sau elibereaza anticorpi care provoaca reactii alergice.
Cele mai comune surse pentru alergiile alimentare sunt laptele de vaca si albusul de ou, dar pe lista se afla si alte alimente precum: graul, porumbul, carnea de porc, pestele (ton, somon, cod), crustaceele (homar, creveti, crab), ceapa, sucurile de citrice, alunele, capsunile, fructele de padure.
Vestea buna este ca cele mai multe reactii alergice sunt moderate si nu trebuie sa te alarmeze. Daca observi ca bebelusul tau incepe sa respire suierat sau ii apar eruptii pe piele, eritem fesier sau diaree la o zi-doua dupa ce i-ai introdus un aliment nou, probabil ca ai de-a face cu o reactie alimentara. Daca situatia nu degenereaza trebuie sa fii atenta ca timp de cateva luni sa nu-i mai dai copilului acel aliment si apoi sa-l reintroduci in cantitati foarte mici.
Daca unul dintre parinti are un istoric medical cu alergii alimentare, probabilitatea ca bebelusul sa fie si el alergic este de doua ori mai mare. Totusi cei mai multi copii depasesc alergiile alimentare pana la varsta de 5 ani, cu toate ca anumite alergii, de exemplu, la alune sau nuci este foarte probabil sa persiste.
sursa foto: growingyourbaby.com