Fiecare mama isi aminteste primul cuvant rostit de copilul ei. Dar de aici pana la vorbitul propriu-zis e drum lung, cu multe episoade haioase, pe care nu ai vrea sa le ratezi pentru nimic in lume. Desi imbogatirea vocabularului se face in timp, in etape progresive, iata ce poti face ca sa-l ajuti pe cel mic sa-si dezvolte vorbirea.
Vorbeste des cu copilul tau. Nu conteaza despre ce, de exemplu vorbeste-i despre ceea ce faci, despre ceea ce se întampla în jurul tau. Denumeste persoanele si obiectele din jurul vostru (cartea de colorat, catelul pufos, doamna de la paine etc.). Explica-i adeseori de ce faci ceea ce faci, gen cauza-efect, de exemplu: „ Iti pun fularul pentru ca este frig afara”.
Foloseste un limbaj distractiv si cuvinte ritmate. Acestea vor stimula dezvoltarea vorbirii copilului, intrucat totul va fi amuzant pentru el. In curand cel mic va incepe sa repete cuvintele auzite.
Poti sa folosesti diminutive (paturica, pisicuta, supita) sau poti sa vorbesti pe un ton pitigaiat, dar evita sa stalcesti cuvintele. Stalcirea voluntara a cuvintelor poate fi un model negativ pentru copiii care invata sa vorbeasca, deoarece ei asculta si imita ceea ce aud.
Cand incepe sa foloseasca onomatopee (mac-mac, ham-ham, miau), adauga sunetului respectiv numele corect (rata, catel, pisica). Chiar daca cel mic este capabil sa faca diverse asocieri, el nu foloseste imediat cuvantul respectiv. Dar o sa fii surprinsa intr-o buna zi cand intrebi unde este aspiratorul, sa-ti arate exact unde este acesta.
Converseaza cu copilul tau, pune-i întrebari si asteapta raspuns. Uneori acesta poate fi doar un zambet, ca apoi cel mic sa repete cuvintele tale cand nu esti tu atenta sau te-ai intors cu spatele.
Cand copilul începe sa vorbeasca, nu-l corecta imediat ce greseste, ci mai degraba repeta ce a spus el, dar de data asta folosind forma corecta. Cand el va spune „m-am asezat in scaun”, tu spune-i „da, te-ai asezat pe scaun”.
sursa foto: mamicasicopilul.ro