Pentru multe viitoare mamici nasterea pare un eveniment extrem de dureros, momentul travaliului fiind unul de-a dreptul infricosator. De aceea, tot mai multe incearca sa apeleze la nasterea prin operatie cezariana pentru a nu mai fi expuse niciunui pic de durere si pentru a depasi astfel de momente de care se tem.
Chiar daca permite depasirea acestor episoade fara ca gravida sa resimta durere in timpul nasterii, se poate spune ca nasterea prin cezariana implica si ea o serie de riscuri, uneori periculoase chia pentru viata mamei. Nu trebuie sa negam totusi ca cezariana este o interventie chirurgicala si ca orice alta operatie presupune aceeasi serie numeroasa de riscuri ca urmare a administrarii anesteziei, dar si ca urmare a inciziei zonei abdominale si uterine.
Dupa o astfel de nastere este posibil ca problemele sa apara pentru o perioada mai lunga de timp, uneori chiar permanenta. Daca analizam cantitatea de sange pierdut – de doua ori mai mult decat in cazul unei nasteri pe cale naturala, vom putea sa descifram si care sunt riscurile ce pot aparea ulterior.
Ca urmare a administrarii anesteziei generale este destul de posibil ca mamica sa treaca prin faza unei pneumonii de aspiratie. In timpul inciziei pot fi atinse intestinele sau chiar vezica urinara, formandu-se leziuni la nivelul acestora.
Potrivit studiilor, mortalitatea este mai mare in cazul nasterii prin cezariana decat in cazul nasterii vaginale.
Nu putem nega faptul ca si viata fatului va putea fi pusa in pericol. Ritmul cardiac al copilului va putea fi destul de mult dereglat, iar nivelul oxigenului va putea fi intrerupt ca urmare a unei rupturi placentare.
Intr-un cuvant, inainte de a te decide ce cale sa urmezi in nasterea bebelusului tau este indicat sa te sfatuiesti cu medicul specialist care iti va putea expune pe larg care sunt avantajele si dezavantajele oferite de fiecare tip de nastere. In functie de acestea, vei putea pune in balans care dintre ele iti vor asigura cea mai optima solutie.