Medicii specializati in probleme de fertilitate se intreaba de ceva vreme de ce doar 1% din 300 de milioane de spermatozoizi ejaculati de barbat in timpul sexului reusesc sa ajunga in uter. Din acest procent de 1%, un numar foarte mic patrund in ovul.
Oamenii de stiinta din Marea Britanie au gasit raspunsul la aceasta intrebare. Se pare ca spermatozoizi au un simt al orientarii atat de precar incat se ciocnesc unul de celalalt sau se lovesc de peretii vaginali. Doctorii cred ca aceasta descoperire va duce la elaborarea unor tratamente de fertilitate mai eficiente.
Un studiu efectuat de doua universitati din Anglia, University of Warkwick si University of Birmingham, a aratat ca spermatozoizii, in loc sa urmeze drumul drept spre uter, prefera sa alunece de-a lungul peretilor canalului vaginal.
Mai mult, ei nu sunt capabili sa ia “curbe” bruste si se ciocnesc unul de celalalt, dezorientandu-se reciproc.
“Nu m-am putut abtine sa nu rad cand am vazut prima data ce fac micutii acestia. La curbele mai stramte, pareau ca ametesc si se loveau unul de celalalt, sau de peretele opus“, a declarat Peter Denissenko, medic specialist.
Pentru a afla cum se comporta spermatozoizii, medicii au injectat sperma in niste canale artificiale, subtiri ca un fir de par. Astfel, ei au descoperit ca, daca spermatozoizii trebuiau sa faca intoarceri bruste, se ciocneau unii de ceilalti. Mai mult, se pare ca forma capului spermatozoidului afecteaza stilul acestuia de “inot”.
“Potrivit acestor informatii, consideram ca putem sa alegem spermatozoizi mai viabili atunci cand facem inseminari artificiale” a declarat Kirman Brown, ginecolog.
Sperma contine aproximativ 300 de milioane de spermatozoizi, dar este nevoie doar de unul singur pentru ca fertilizarea sa aiba loc. Dupa ce micutul patrunde in ovul, acesta devine mai dur, impiedicand ajungerea altui spermatozoid inauntru.