Ati montat patutul, ati spalat temeinic hainele, v-ati aprovizionat cu scutece si ati aranjat camera copilului ca la carte. Va simtiti pregatiti corespunzator pentru venirea pe lume a bebelusului. Cu toate acestea, la inceput s-ar putea sa va simtiti un pic depasiti de situatie, in ciuda eforturilor temerare.
Pentru a evita criza „post-home-coming, cum o numesc savantii americani, este nevoie de niste strategii pe care Bebelu.ro ti le prezinta mai jos. Citeste cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre prima saptamana acasa alaturi de nou-nascut.
1. Somn, dulce somn!
Un nou-nascut va dormi aproximativ 20 de ore pe zi. Sa nu iti imaginezi ca vei sta linistita perioade lungi de timp, pentru ca micutul se va odihni in reprize si se va trezi mult noaptea. Trebuie sa stii ca vei avea nevoie de ajutor din partea familiei pentru a evita epuizarea. Organizati-va in ture impreuna cu sotul tau si implica-le si pe bunici.
2. Alina-l pe micut
Nou-nascutul se va trezi dintr-o data intr-o lume cu totul noua si va tanji dupa confortul pe care il avea in uter. Incearca sa recreezi senzatia pe care o avea atunci cand era inca in burtica. Pune-l intr-o paturica si leagana-l, ofera-i suzeta, tine-l in brate. Harvey Karp, medic si autorul cartii „Happiest Baby on the Block”, un bestseller in S.U.A, te sfatuieste sa-l alinti pe cel mic si nu sa-l lasi sa planga.
„Unele mame cred ca daca isi lasa bebelusii sa planga, acestora le va trece supararea ca prin minune. Nu e asa. Bebelusii plang pentru ca nu se simt in siguranta si au nevoie sa fie consolati”, a declarat Dr. Karp.
Alaptat
Unele femei alapteaza fara probleme, in timp ce altele trec prin momente dificile, sau nu pot alapta deloc. Ideal este sa vorbesti cu un consultant in alaptare inainte sa nasti. Asemenea experti nu exista in toate spitalele, dar medicul tau te poate sfatui cu privire la clinicile unde poti gasi un specialist. Este ideal sa inveti pozitiile cele mai bune pentru alaptat, sa stii ce sa mananci ca sa stimulezi lactatia si sa cunosti cateva trucuri.
Hranirea nou-nascutului
In functie de bebelus, acesta va papa cam o data la doua, trei, sau patru ore. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca nou-nascutul sa manance mai des! Este important sa ai un loc in care sa te simti comoda si sa tii langa tine gustari si ceva distractiv (o revista, o carte).
Implica-l pe tati
Implica-l de la inceput. Este important sa stie ca va trebui sa te ajute si el. Explica-i ce trebuie sa faca, dar arata-i ca ai incredere in el, asa incat sa nu-l descurajezi. Daca il vei critica mereu, nu va mai vrea sa te ajute si te vei trezi fara un sprijin important.
Prima baita
Relaxeaza-te si fa lucrurile incet si cu rabdare. Oricum va trebui sa amani momentul primei baite pana cand ii cade buricul. Pune toate obiectele de care ai nevoie in imediata apropiere a caditei ca sa poti sa tii intotdeauna mana pe cel mic. Foloseste numai produse speciale pentru bebelusi!
Rasfata-te cat poti
Organismul tau va fi slabit dupa nastere, asa ca asteapta-te sa treci prin niste stari mai putin faste. Este bine ceri ajutorul familiei, pentru ca nu vei avea puterea sa te ocupi singura de tot.
Ai grija de tine
Nu te surmena! Stim, pare foarte greu, aproape imposibil, dar este important sa prioritizezi lucrurile si sa nu te transformi intr-o maniaca perfectionista care isi reproseaza toate greselile pe care le face. Mai ies la aer din cand in cand, ia vitamine, exprima-ti emotiile si concentreaza-te pe familia ta. Oaspetii pot sa mai astepte.