Un nou studiu a scos la lumina faptul ca bebelusele care se nasc supraponderale prezinta risc crescut de a avea probleme cardiace sau diabet atunci cand cresc. Mai mult, exista posibilitatea ca micutele sa aiba si deficiente metabolice.
Cercetarile au fost efectuate pe un numar de 1,053 de tinere cu varsta de 17 ani. Participantele au fost investigate de 8 ori pana au implinit aceasta varsta.
Masuratorile efectuate au inclus determinarea indicelui masei corporale, tensiunea si nivelul de colesterol. Savantii au observat ca fetele care fusesera supraponderale la nastere aveau probleme cu greutatea in perioada adolescentei.
Indicele masei lor corporale era mai mare decat cel al restului subiectelor iar metabolismul parea sa fie mai lent.
Ce este interesant este ca, in cazul baietilor, greutatea de la nastere nu a jucat un rol semnificativ in determinarea kilogramelor pe care acestia le aveau la varsta adolescentei. Mai mult, nici metabolismul lor nu avea de suferit.
“Ceea ce li se intampla micutelor in pantece le afecteaza dramatic sanatatea ulterioara. Ne referim in special la inima si la riscul de a face diabet“, a declarat Dr. Rae Chi Huang, cercetator-sef.
“Femeile s-au dovedit a fi mult mai predispuse la a face aceste boli, spre deosebire de barbati. Daca acestea aveau o greutate mare la nastere si ramaneau supraponderale pana la varsta de 12 luni, riscul de a avea probleme cu inima crestea proportional”, a continuat savanta.
Cercetatorii considera ca este foarte important ca medicii sa se preocupe de starea de sanatate a bebelusului inca de cand acesta este in uter. Obezitatea trebuie prevenita chiar din pantece, considera specialistii.
Cu toate acestea, nu trebuie sa-ti faci griji daca bebelusa ta nu a depasit greutatea de 4,5 kg.