Nu este un capitol foarte estetic din marea carte a cresterii bebicului tau, dar aspectul fizic al scaunelor „produse” de nou-nascut spune multe despre sanatatea acestuia.
Este foarte important sa fii atenta la cacuta pentru ca iti poate dezvalui cauzele indispozitiilor celui mic, dar iti arata si in ce stadiu de dezvoltare este sistemul lui digestiv.
Iata asadar ce spune scutecul murdar al bebelusului despre organismul lui.
Pastos si inchis la culoare
Arata ca o pasta lipicioasa verde-inchis. Nu miroase urat iar „aroma” lui iti poate aminti de anason. Copilul va elimina meconiul la 24/ 48 de ore de la nastere. Contine lichid amniotic, secretii intestinale si celule moarte. Cei mai multi bebelusi elimina meconiul in prima zi de viata.
Galbui si cremos
Arata ca un amestec format din mustar cu branza de casa (cu bobite). De cele mai multe ori are un miros dulceag. Cacuta arata asa atunci cand bebelusul este hranit la san. Copiii care papa lapte de san fac elimina mai rar scaune care miros urat. Sfat Bebelu: nu te grabi sa-i schimbi celui mic scutecul de cum auzi o explozie (da, cam asa suna). Asteapta cateva minute pana esti sigura ca a eliminat tot pentru ca, uneori, nou-nascutii fac caca in reprize.
Ca untul de arahide
Arata ca untul de arahide si miroase puternic a fier. Acesta este „tabloul” clasic al continutului scutecului nou-nascutului hranit cu lapte praf. Daca ai trecut de la hranirea cu laptele matern la formula, este normal ca materiile fecale sa arate diferit. Atata timp cat scaunul nu este prea moale, sau prea tare.
Maro inchis si consistenta tare
Acesta este scaunul pe care il va avea bebelusul odata ce introduci alimentele solide in hrana lui. Aspectul fizic, consistenta, mirosul si culoarea materiilor fecale se vor schimba in fiecare zi, in functie de alimentul nou consumat. La inceput, fructele ar putea cauza diaree, asa ca, daca acest lucru se intampla, nu-i mai servi fructe cateva zile.
C
Daca bebicul tau elimina bilute maro si uscate, inseamna ca este constipat. Alte semne ale constipatiei sunt lipsa frecventei scaunelor si greutate la eliminarea lor. Uneori, durerea provocata de eliminarea unui scaun prea tare il poate determina pe micut sa nu mai faca deloc caca. In acest caz, trebuie sa consulti medicul. In anumite cazuri este recomandabil sa schimbi formula de lapte.