Chiar daca dupa nastere singura masura contraceptiva eficienta este declarata perioada de alaptare, adesea, pana la aparitia menstrei, femeia va avea perioade ovulatorii asemanatoare celor de dinainte de sarcina. De aceea, riscurile de a ramane insarcinata sunt foarte mari, chiar daca ciclul menstrual nu si-a facut inca aparitia.
Imediat dupa nasterea bebelusului, medicii vor recomanda proaspetei mamici sa evite o sarcina mult prea devreme si sa foloseasca masuri contraceptive eficiente. Cu toate acestea, daca femeia se afla in perioada de alaptat, administrarea pilulelor contraceptive orale este o procedura destul de dificila. Tocmai de aceea, medicii te-ar putea sfatui sa folosesto pilule de acest gen pe baza de progesteron, singurul anticonceptional care nu afecteaza lactatia si nici sanatatea bebelusului sugar.
Iata asadar anticonceptionalele pe baza de progesteron:
- Exluton (Linestronol)
- Noriday (Noretisteron)
- Microval (Levonorgestrel).
Pentru a scapa de eventualele riscuri poti apela la masurile contraceptive clasice – prezervativul, diafragma, spermicidele, steriletul sau chiar sterilizarea chirurgicala. Specialistii le recomanda pe toate cele de mai sus intrucat riscurile folosirii lor nu influenteaza nicidecum dezvoltarea bebelusului si nici productia lactata a organismului.
Cu toate acestea, pentru a fi sigure de alegerea facuta este indicat ca imediat dupa nastere sa aveti o discutie mai larga cu medicul obstretician sau cu un specialist in planning familial intrucat te vor indruma catre cele mai sigure solutii. De asemenea, acestia iti vor putea expune ce inseamna pentru tine o noua sarcina, dar si riscurile unei intreruperi de sarcina facute foarte devreme de perioada nasterii.