Toate viitoarele mamici, actuale burtici, au o placenta, dar cele mai multe nu stiu adevarata ei valoare sau rolul ei in cadrul sarcinii. Nu-i nicio problema, ti le dezvaluim noi aici!
Placenta este o parte esentiala a sarcinii, functionand ca o platforma intre schimburile care se fac intre mama si fat (schimburi de sange, oxigen, dioxid de carbon). Placenta permite fatului sa creasca în mod corespunzator de-a lungul sarcinii. Nutrienti precum zaharurile si mineralele sau anumiti hormoni ajung la fat prin intermediul placentei.
In timpul sarcinii placenta serveste ca o alternativa atunci cand unele dintre organele bebelusului tau nu functioneaza asa cum trebuie (tubul digestiv, plamanii). Placenta preia functiile acestor organe pentru a permite copilului sa creasca confortabil. De exemplu, la o greutate egala, placenta este de 15 ori mai eficienta decat un plaman.
Placenta functioneaza de asemenea ca o bariera protectoare: ea protejeaza bebelusul de orice atac care ar putea surveni din partea celulelor de aparare ale mamei, ajutand organismul sa nu perceapa fatul ca un corp strain. Totusi nu trebuie acum sa-ti inchipui ca placenta este un scut. Substante daunatoare cum ar fi tutunul, alcoolul, anumite medicamente sau chiar virusuri nu sunt filtrate de placenta. Ele ajung astfel în mod direct la copil, de multe ori cu efecte negative. De asemenea tot placenta este responsabila cu producerea anumitor hormoni care pregatesc mama pentru nastere si alaptare.
Cand placenta nu functioneaza bine
Uneori pot aparea probleme in sarcina atunci cand placenta este plasata prea jos, de exemplu. În acest caz placenta jeneaza deschiderea colului uterin, si poate chiar, în cazuri extreme, provoca sangerari la cea mai mica contractie. În mod normal, aceasta problema dispare dupa cateva luni de sarcina, dar sunt si cazuri cand este necesara spitalizarea. Nu-ti face griji, nasterea va avea loc printr-o operatie de cezariana, mai putin riscanta in acest caz.