Conform unui studiu publicat in “The Journal of Fertility and Sterility”, femeile care vor sa ramana insarcinate trebuie sa urmeze si un program de reducere a stresului pe langa tratamentul obisnuit impotriva infertilitatii, potrivit The New York Times.
Descoperirea are numeroase implicatii delicate deoarece doctorii dadeau vina pentru inabilitatea cuplurilor de a concepe pe problemele psihologice sau emotionale ale partenerilor.
Cercetarile recente arata ca sterilitatea este rezultatul unor dificultati de natura mai mult fizica decat psihologica.
Potrivit lui Alice Domar, psiholog la Beth Israel Deaconess Medican Center din Boston, cuplurile sfatuite sa elimine stresul si sa cultive o atmosfera relaxanta privesc cu scepticism aceasta sugestie deoarece tratamentul impotriva infertilitatii creeaza foarte multa tensiune in viata partenerilor.
Mai mult, stresul este cu atat mai greu de evitat cu cat diagnosticul de infertilitate creste considerabil nivelul anxietatii in cuplu, favorizand aparitia depresiei. Unele studii recente au revelat faptul ca nivelul de stres declansat de primirea diagnosticului de infertilitate este acelasi ca in cazul pacientilor care afla ca sunt bolnavi de cancer.
Tinta cercetatorilor este sa afle in ce masura stresul transforma corpul unei femei intr-un loc nefavorabil dezvoltarii unei sarcini. Foarte multe programe de fertilizare ofera, pe langa tratamentul propriu-zis, si consiliere psihologica menita sa reduca nivelul de stres acumulat in organism.
Coordonatorii cercetarilor au ales 100 de femei care participau la un program de fertilizare in vitro pentru a testa eficienta terapiei anti-stres asupra capacitatii femeilor de a ramane insarcinate. O parte din paciente au beneficiat doar de fertilizarea propriu-zisa, pe cand cealalta parte s-a ales si cu un program de consiliere. Rezultatele au fost socante.
Spre deosebire de pacientele care nu au fost consiliate si din care doar 20% au reusit sa conceapa, 52% din femeile care au avut parte si de psihoterapie au ramas insarcinate. Se pare ca atunci cand esti stresata, creierul tau trimite anumite semnale care anunta trupul ca nu este pregatit pentru o sarcina.
Pentru a preveni efectele nocive pe care le are stresul asupra corpului, psihologii au conceput un program terapeutic numit “restructurare cognitiva”, a carui tinta este aceea de a transforma gandurile negative in ganduri pozitive.
Cercetarile scot la iveala un fapt foarte important si neglijat: corpul femeii nu reactioneaza bine la stres. Daca vrei sa ramai insarcinata, relaxeaza-te cat mai mult si nu desconsidera impactul pe care problemele de zi cu zi il pot avea asupra fertilitatii tale. Chiar daca nu urmezi un program de fertilizare in vitro, asigura-ti un mediu cat mai linistit inainte de a concepe.