Madeline Mann are 22 de ani si studiaza psihologia la o facultate din Rock Island iar Rumaisa Rhman are 7 ani si merge la scoala in Chicago.
Cele doua fete au ceva in comun – cand s-au nascut, au fost cei mai mici bebelusi din lume. Mai mult, vietile lor au fost salvate de acelasi doctor, informeaza DailyMail.
Jonathan Muraskas, medic la Centrul Medical al Universitatii din Loyola, a resuscitat ambii copii si, ca urmare a succesului terapiei implementate, a scris un raport care raspunde la o intrebare cruciala – care este cea mai mica varsta la care bebelusii prematuri pot supravietui?
Madeline s-a nascut in 1989 si avea doar 300 de grame. Rumaisa avea 250 de grame la nastere si a intrat in Cartea Recordurilor ca bebelusul cel mai mic din lume. Amandoua fetitele incapeau in palma unui adult si au avut nevoie de tratament medical intensiv pentru a trai.
Ele au fost nascute prin cezariana pentru ca mamele lor facusera pre-eclampsie, o afectiune asociata sarcinii, care se manifesta prin hipertensiune severa. Ambii copii au fost legati la o masina speciala pentru ventilatie artificiala.
Inainte de nastere, mamele micutelor luasera steroizi pentru a accelera cresterea plamanilor bebelusilor. Chiar si asa, Rumaisa si Madeline au fost ventilate artificial timp de doua luni si au stat in spital 4 luni.
Madeline a facut o hemoragie cerebrala minora, comuna in cazul bebelusilor mici, dar nu a suferit consecinte serioase, in afara unui astm usor. In prezent, tanara are doar 1,50 iar tatal acesteia spune ca problema ei cea mai serioasa este sa isi gaseasca hainele potrivite.
Medicii spera ca si Rumaisa sa aiba o evolutie similara si sa se dezvolte absolut normal.
Cu toate acestea, Dr. Muraskas crede ca aceste cazuri sunt exceptii si nu trebuie transformate intr-un reper. Medicul a adaugat ca micutele aveau dimensiunea unui fetus de 18 saptamani, dar sarcina femeilor era in cea de-a 27-a saptamana. Asta inseamna ca organele lor erau suficient de mature incat sa faca supravietuirea posibila.
Acest lucru scoate in evidenta faptul ca varsta gestationala este mai importanta decat marimea fatului. O sarcina normala dureaza cam 40 de saptamani. Medicii considera ca un fat devine viabil in jurul varstei de 25 de saptamani. Japonezii au scazut pragul la 22 de saptamani.
Parintii celor doua fetite se considera binecuvantati pentru ca micutele au supravietuit. Momentan, nici macar medicii nu cunosc varsta minima la care un bebelus ar putea supravietui extra-uterin.