Si copii de 2-3 ani pot sa se baloneze in urma alimentiei, nu doar bebelusii. Chiar daca cei mici par sa se descurce singuri deja, alimentele trebuie taiate marunt de catre parinti, intrucat prichindeii nu sunt inca obisnuiti sa mestece. Ei se pot ineca sau balona daca mananca neglijent.
In cazul in care medicul pediatru constata ca micutul nu sufera de nici o afectiune, precum giardia, intoleranta la lactoza, malabsorbtie, alergii la anumite mancaruri sau infectii la nivelul stomacului, parintii trebuie sa fie mai atenti cu ce le dau celor mici sa manance, daca acestia sufera frecvent de balonare. Pentru evitarea acestor situatii, copiii nu trebuie sa manance produse greu de digerat care duc la aparitia gazelor stomacale si a balonarii. Aceste alimente sunt: fasolea, varza, conopida, ridichile, castravetii, sparanghelul, ceapa si usturoiul.
Gazele stomacale pot fi produse, de asemenea, si de lactate: lapte, branzeturi fermentate. Copiii inca nu mesteca foarte bine si nu pot inghiti bucati mari de mancare. De aceea este indicat ca parintii sa le dea celor mici alimentele cat mai maruntite, chiar daca sunt considerate alimente usor de mestecat. Marimea ideala este cea a unui bob de fasole.
De asemenea, nucile, alunele, floricelele de porumb, bomboanele, semintele, stafidele si alte fructe uscate se pot opri in gatul copiilor, sufocandu-i, de aceea nu sunt recomandate inainte de 2 ani.
Nesanatoase, chiar si pentru adulti, sunt produsele tip fast food. Acestea sunt principalele cauzatoare de dureri abdominale si balonare. Mai mult decat atat, copiii carora le este oferit adesea acest tip de alimentatie ajung sa o prefere celei gatite acasa, de parinti. Iar odata obisnuiti este imposibil sa ii mai convinga cineva ca nu este buna.
Alimente recomandate: Preparate usoare, gatite prin fierbere sau inabusire. Legumele recomandate sunt: morcovul, sfecla, spanacul, ardeiul, salata verde si telina. Carnea slaba, de pui, peste sau vita, orezul fiert, cerealele de orez sau piureurile proaspete de legume. Ceaiurile, in locul bauturilor acidulate.