Camera copilului trebuie amenajata si redecorata in conformitate cu varsta acestuia. Daca in primele luni de viata, zona de odihna este cea mai importanta, pe masura ce creste, spatiul de joaca devine esential.
[imagebrowser id=844]Camera trebuie sa-i asigure o zona de odihna adecvata, dar şi una de joaca. Cum sa facem acest lucru ne sfatuieste arhitectul Radu Negoita.
1.Ce trebuie avut in vedere atunci cand pregatesti spatiul pentru un copil?
In anii de formare, copiii sunt foarte receptivi la stimulii vizuali si tactili, fiecare contact cu un lucru nou din acest punct de vedere fiind o lectie utila pentru intreaga viata. Acest lucru impune atat conceperea unei amenajari care sa ii stimuleze imaginatia, cat si acordarea unei atentii sporite aspectului sigurantei – cei mici nu sunt suficient de experimentati pentru a se proteja de accidente neplacute. Este deci imperativa utilizarea pieselor de mobilier, care, in afara de calitatea confortului in utilizare, mai au nevoie de inca o calitate, cea a sigurantei in exploatare. Colturile trebuie sa fie rotunjite, iar accesul la zone cu potential de pericol, limitat. Habitatul fiului sau fiicei dumneavoastra va trebui sa fie prin urmare un microcosmos bogat in informatii in care micul explorator sa ia contact cu lumea fara a fi in pericol de a se accidenta.
2. Cum trebuie privita camera copilului din punctul de vedere al amenajarii?
Camera copilului trebuie sa fie atat un mediu sanatos si confortabil pentru noul membru al familiei dumneavoastra, cat si o platforma de teste, un laborator in care micul utilizator isi evalueaza influenta asupra elementelor componente ale universului fizic inainte de a lua contact cu necunoscutul dinafara casei.
3. Ce materiale este indicat sa folosim pentru aceasta incapere?
Materialele care vor intra in componenta amenajarii camerei trebuie sa fie dintre cele cu grad minim de toxicitate – copiii isi „invata” habitaclul cu mainile, dar si cu gura, deci acest aspect trebuie luat in seama. Suprafetele netede sunt de asemenea mai sigure decat cele denivelate. Un covor care sa acopere toata suprafata de calcare ar fi de asemenea util – suprafata cu care va lua contact copilul va fi astfel moale, dar si calduroasa.
4. Ce solutii recomandati pentru camerele destinate a doi frati?
Paturi suprapuse pentru economie de spatiu, daca acest lucru este necesar. Eficientizare maxima a spatiilor de depozitare – patul poate fi dotat cu sertar de lenjerie, iar cartile se pot depozita pe polite suspendate. Este important ca fiecare frate sa aiba o zona de lucru sau de joaca al carei utilizator exclusiv sa fie, acest lucru va contribui la buna intelegere a celor doi.
5. Cateva reguli de baza pentru decorul unor astfel de functiuni…
Mobilierul simplu este mai usor de intretinut. Suprafetele cu o buna rezistenta la uzura sunt cele mai recomandate. Un criteriu in alegerea dumneavoastra ar putea fi si rezistenta structurala a diferitelor obiecte de mobilier, deoarece copiii nu se vor da in laturi de la diferite incercari menite sa o verifice. In materie de texturi si cromatica, cel mai important este implicarea utilizatorul camerei, daca acesta se afla la varsta la care isi doreste acest lucru. Pentru copiii foarte mici sunt recomandate nuantele pastelate datorita efectului linistitor – vor adormi mai usor intr-o camera cu peretii bleu pal, decat intr-una cu ei zugraviti in tonuri de rosu, de exemplu.
6. Exista trucuri pentru a contura un decor care sa se potriveasca indiferent de varsta destinatarului sau care sa implice doar mici modificari in timp? Ne puteti da cateva sfaturi?
Copiii isi dezvolta personalitatea pe masura ce cresc, deci un ambient prea incarcat ar putea crea o nevoie ulterioara de modificari. Decorarea peretilor cu personaje din desene animate ar putea sa placa copilului la o varsta mica, dar nu si dupa ce trece de o anumita varsta. Un mobilier simplu si divers intr-o camera luminoasa cred ca ar face mai mult decat un set rigid de mobile de gama cumparat de la marii retaileri de profil.
Drd. arh. Radu Negoita, tel.: 0742.426.685