Se intampla deseori ca parintii sa faca anumite greseli atunci cand vine vorba de hranirea bebelusului: piureuri prea groase, mese prea dese, introducerea tarzie a glutenului in alimentatie si altele. Verifica lista noastra cu cele mai comune greseli si vezi unde te situezi tu.
Nu este usor sa hranesti un bebelus. Probabil ca nu exista parinte care sa nu fi facut macar o greseala. Dar exista parinti care comit in mod frecvent greseli. Abia atunci, spun expertii, pot sa apara probleme, deoarece o dieta echilibrata si adecvata varstei este esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea copilului.
Potrivit expertilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, una dintre cele mai grave greseli este intreruperea alaptarii inainte ca cel mic sa implineasca varsta de 6 luni. Din pacate, multe mame inceteaza sa mai alapteze mult mai devreme, chiar dupa o luna sau doua.
Alte obiceiuri gresite ale parintilor, intens criticate de expertii de la OMS, includ administrarea pe o perioada prea lunga de timp a mancarii pasate (care ar trebui data pana la varsta de cel mult 8-9 luni), o alimentatie deficitara in carne de peste, fructe si legume. De asemenea parintii evita sa adauge in mancarea bebelusului grasime, atat de necesara organismului pentru asimilarea anumitor vitamine.
Lingura ar trebui sa fie prietena bebelusului tau. Incepe sa o folosesti inca de la primul strop de supa. Acest mod de hranire promovează dezvoltarea vorbirii. Respecta intotdeauna instructiunile de pe pachetele de lapte praf sau de cereale. Prea multa pudra sau prea putina poate provoca neplaceri pe termen lung: obezitatea copilului sau viceversa – malnutritie.