Cu cat se apropie momentul nasterii, te documentezi tot mai intens despre momentul travaliului si al nasterii. Cu siguranta medicul tau ginecolog ti-a povestit si despre posibilitatea declansarii voluntare a travaliului, in anumite conditii. Iar acest lucru te nelinisteste.
Declansarea travaliului in mod voluntar de catre medic este ceva des intalnit, multe femei insarcinate trecand prin aceasta experienta. Exista numeroase motive pentru care sa fie nevoie de inducerea travaliului: motive medicale, depasirea termenului, dar si motive personale care tin de multe ori de dorinta parintilor si mai putin de medic.
Depasirea termenului este principala cauza de inducere a travaliului (atunci cand mama tine neaparat sa nasca pe cale vaginala). In principiu, sarcina dureaza 39 saptamani, de la ultima menstruatie. Cu toate acestea se are in vedere o flexibilitate de 2 saptamani, deci pana la 41 de saptamani. Dupa acest termen placenta nu-si mai indeplineste corespunzator functiile, iar copilul poate avea de suferit: lipsa de oxigen, probleme cu inima.
In aceste conditii se recomanda monitorizarea atenta atat a mamei, cat si a copilului. Daca totul decurge normal, se mai poate astepta putin inainte de inducerea travaliului. Dar de cele mai multe ori se trece la procedura de provocare artificiala a travaliului pentru prevenirea oricarui pericol. Subliniem faptul ca nu toti medicii sunt de acord asupra acestui punct de vedere.
Alti factori care pot sta la decizia inducerii travaliului tin de motive personale. De exemplu, dorinta mamei de a naste cu medicul care a urmarit-o pe perioada sarcinii, in cazul in care acesta se pregateste sa plece in concediu.