Imediat dupa ce ajungi cu bebelusul acasa vei fi surprinsa cat de des i se va face foame. De regula, nou-nascutul va plange din trei in trei ore, semn ca ii este foame si isi doreste portia de laptic.
In primele saptamani de viata, bebelusul va avea nevoie de circa 7 mese de-a lungul unei zile, programul de masa fiind fixat la circa trei ore de catre stomacelul lor. Vei putea fi surprinsa atunci cand vei observa ca micutul se va trezi pe parcursul noptii o data sau de doua ori pentru a-si cere dreptul la hrana. Rare sunt cazurile in care bebelusii nu mai cer de mancare in timpul noptii.
Exista situatia la fel de frecventa in care sugarul isi fixeaza masa la un interval de patru ore, avand pe timpul noptii doar o singura masa. Cu toate acestea, intervalul dintre prima si cea de-a doua masa este mai lung, cel mic dormind o portie zdravana de somn in tot acest timp. Potrivit specialistilor, nu incercati sa il deranjati pe cel mic cand doarme indiferent daca ar trebui sa manance intrucat un somn bun il va ajuta sa se dezvolte mai bine.
De regula, starea de foame este resimtita destul de tare de catre sugar, fiind o stare destul de neplacuta. De aceea, cel mic este destul de greu de consolat in aceste perioade ale zilei. Odata ce acesta va creste, cel mic va resimti foamea din ce in ce mai rar.
Daca ii vei face un program de masa celui mic, din trei in trei ore vei putea identifica mai usor problemele pentru care plange. Asadar, daca se intampla ca micutul sa planga in acest interval vei sti ca nu foamea este cauza supararii lui, iar daca va incepe sa planga dupa trei ore de la ultima masa este semn ca trebuie sa te grabesti cu prepararea biberonului. Incearca sa stabilesti un program de masa, respectand urmatorul orar: 6.00-10.00-14.00-18.00-22.00.
In cazul in care micutul nu beneficiaza de sufiecient lapte matern, glandele mamare secretand o insuficieta cantitate de lapte, este indicat sa il mai hraniti si pe timpul noptii, in jurul orei 2.00. Cu toate acestea, suptul noaptea va putea fi evitat dupa ce micutul va implini circa 6 saptamani de viata. Abia atunci cel mic va deveni mai potolit si nu va mai plange intrucat senzatia de foame incepe sa dispara pe parcursul noptii.
Chiar daca va veti hrani bebelusul din trei in trei ore, nu trebuie sa va asteptati la o cantitate prea mare de alimente, nepotrivita pentru stomacul lor. In prima saptamana de viata, micutul va manca de-abia 200-300 ml, iar dupa cea de-a doua va ajunge la 600 ml/zi, aceasta fiind cantitatea maxima.