Cazul interesant al unei prezentatoare TV din SUA, diagnosticata cu cancer la san la scurt timp dupa ce apelase la o fertilizare in vitro, ridica probleme importante privind siguranta acestei proceduri.
Giuliana Rancic (36 de ani), gazda show-ului “Giuliana & Bill”, incerca de ani de zile sa ramana gravida cu sotul ei, William. In ultima insanta, cei doi au recurs la fertilizarea in-vitro. Totul a mers bine, pana cand Giuliana a fost sfatuita de medicul specialist in probleme de fertilitate sa-si faca o mamografie.
In urma analizei, prezentatoarea a aflat ca are cancer la san. Doctorul care s-a ocupat de Giuliana i-a spus ca o posibila sarcina nu ar face decat sa accelereze procesul de inmultire al celulelor canceroase, informeaza Time.com.
Este posibil ca tratamentul hormonal urmat pentru a asigura succesul fertilizarii in-vitro sa cauzeze cancer?
Studiile precedente au aratat ca medicamentele pe baza de hormoni cresc riscul de cancer de col uterin, ovarian si de san. Cu toate acestea, expertii nu au gasit o legatura directa intre FIV si cancer.
“Nu exista nicio dovada care sa arate clar ca tratamentele impotriva infertilitatii ar cauza cancer”, a declarat Dr. Eric Widra, presedintele Societatii de Tehnologie pentru Reproducere Asistata. Cel mai popular studiu efectuat pe aceasta tema, finalizat in 2005, nu a reusit sa scoata la iveala o legatura intre FIV si cancer.
Dr. George Sledge, director al Centrului pentru Tratarea Cancerului la San de la Universitatea din Indiana a declarat ca riscul de a dobandi aceasta forma a bolii creste ca urmare a cauzei ascunse care provoaca si infertilitatea. Mai mult, el sustine ca femeile ar trebui sa aiba copii cat sunt inca foarte tinere, preferabil in jurul varstei de 20-27 de ani.
“Cu cat o femeie este mai tanara cand ramane insarcinata, cu atat este mai putin predispusa sa faca o forma de cancer la san” sustine Sledge.
Anul trecut, un studiu efectuat in Suedia a dezvaluit faptul ca femeile care urmasera terapie de tip FIV erau mai rar afectate de anumite cancere, cum ar fi cancerul de col uterin.
Medicii considera ca legatura intre FIV si aparitia cancerului este mai complexa. Ei cred ca femeile care recurg la FIV reprezinta o categorie specifica de risc.
“Cel mai probabil este ca aceste femei infertile au o problema care le predispune la cancer. Acelasi lucru care le provoaca infertilitatea ar putea provoca si cancerul”, cred specialistii.
Giuliana Rancic a declarat ca are de gand sa reia terapia FIV dupa ce se vindeca. Medicii cred ca acest lucru este posibil deoarece nu toate formele de cancer sunt sensibile la estrogen.
Daca tipul de cancer este unul nedependent de estrogen, atunci o femeie poate sa reinceapa tratamentele de fertilitate cam la un an dupa ce a terminat cu terapia anti-cancer.
Insa daca tipul de cancer este unul dependent de estrogen, atunci femeile trebuie sa astepte in jur de 5 ani pana sa recurga din nou la terapie hormonala.