Odata ce bebelusul a ajuns la varsta de 5 luni de viata este indicat sa incepi putin cate putin sa ii introduci alimente noi. Intr-un cuvant, de la aceasta varsta poti demara procedurile diversificarii.
Cu toate acestea, diversificarea presupune o etapa destul de dificila, mai ales pentru mamicile incepatoare. Acestea vor trebui sa cunoasca modul in care vor trebui introduse alimentele in functie de etapa de varsta, dar si care sunt alimentele permise si cele interzise pentru ca sistemul digestiv al bebelusului sa poata functiona corespunzator. De aceea, este indicat sa tii cont de urmatoarele indrumari.
In perioada 5-6 luni, bebelusul va trebui sa manance supa strecurata de legume, piure de legume din morcov, dovlecel si cartof, la care se va putea adauga putin unt, cereale care sa nu aiba in continut gluten, dar si para, mar si banane. Celelalte alimente care nu sunt mentionate in lista de mai sus sunt interzise.
Incepand cu varsta de 6 luni, in alimentatia bebelusului mai pot fi adaugate carnea de pui si peste alb, branzica de vaci, ou fiert (doar galbenusul), iaurt (se vor evita iaurturile de fructe), biscuiti fara gluten si compot.
Intre 7 si 8 luni, bebelusul va mai putea consuma fasole, soia, linte, ficatel de pasare fiert, mazare, biscuiti, morcov crud, cartofi copti, ciorba acrita cu bors, piscoturi, paine prajita.
Dupa ce bebelusul va implini noua luni ii veti putea da mamaliguta cu branza si unt, papanasi, sunca presata, prajituri la cuptor din aluat fraged, orez, paste, sosuri, legume crude.
De asemenea, pana la varsta de un anisor se va interzice cu desavarsire consumul de lapte de vaca, miere, nuci, alune, albus de ou, bauturi carbogazoase din comert, prajeli, ciocolata, dar si carnea de porc (interzisa pana la varsta de 3 anisori).