Hipoxia in timpul travaliului poate avea consecințe grave pentru copil. Aceasta este, de obicei, consecința unei nasteri cu probleme. Din când în când apar si cazuri de hipoxie severă, care poate duce la asfixiere fetala. Totusi in cele mai multe cazuri nu se ajunge atat de departe. Ce este mai exact hipoxia si in ce situatii este periculoasa pentru copil?
Hipoxia in timpul travaliului este pur și simplu o doza prea mică de oxigen care ajunge la copil. Acest lucru poate apărea în timpul travaliului, dar si la finele termenului sau chiar după naștere. De fiecare dată, însă, când părinții aud acest diagnostic intra in panica. Aceste preocupări sunt, din păcate, justificate.
In maternitate, medicul neonatolog este primul care ar trebui sa-si dea seama daca hipoxia s-a produs sau nu. Hipoxia poate fi diagnosticata după nașterea copilului, dar există cazuri în care ea este detectată ulterior prin diferite teste, cum ar fi ultrasunetele sau RMN-ul. Sunt mai multe cauze care pot duce la hipoxie: depasirea termenului, o nastere prematura, plasarea necorespunzătoare a copilului în burtica, o sarcina gemelara, cordonul ombilical infasurat in jurul gatului.
Hipoxia afecteaza in primul rand creierul. Atunci cand copilul este privat de oxigen pentru o perioada prea lunga, se pot produce schimbări ireversibile la nivelul creierului.
Dacă la creier nu ajunge oxigen apar reacții biochimice, care pot duce la formarea de radicali liberi, care deteriorează celulele nervoase. Hipoxia prelungită poate duce la: deteriorarea permanentă a sistemului nervos central, paralizie cerebrala, retard mintal, tulburari de auz sau de viziune, epilepsie.