Studiile au aratat ca femeile care nasc la o varsta mai mica sunt mai putin expuse la riscul de a avea probleme in timpul sarcinii. Cu toate acestea, noi cercetari indica faptul ca mamele mature sunt privilegiate din punct de vedere al sanatatii.
Se pare ca femeile care nasc la o varsta mai inaintata isi reduc riscul de a dobandi cancer uterin.
Savantii au aratat ca acele femei care au ultimul copil la varsta de 40 de ani, sau usor peste acest prag, nu sunt atat de expuse la teribila boala. Mai mult, efectul de protectie dureaza multi ani dupa nastere.
Cancerul uterin este cea mai raspandita forma de cancer la femei. Boala afecteaza endometrul, tesutul care captuseste uterul. Cele mai multe cazuri afecteaza femeile cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani.
Cercetatorii de la Universitatea din California de Sud au descoperit ca riscul de cancer uterin scade la femeile de peste 30 de ani, daca acestea raman insarcinate si nasc. Comparativ cu femeile care nasc inainte de varsta de 25 de ani, acele mame care au ultimul copil intre 30 si 34 de ani, reduc riscul de cancer cu 17%.
Femeile care nasc si mai tarziu – intre 35 si 44 de ani – reduc riscul de cancer cu 32%.
Veronica Setiawan, cercetator-sef, a declarat ca varsta reprezinta un mod de a proteja sanatatea aparatului reproducator feminin.
Studiul a fost efectuat pe un numar foarte mare de femei. Aproximativ 8700 de cazuri de cancer uterin au fost studiate, si un numar de peste 16000 de femei sanatoase au luat parte la cercetari.
“Am descoperit ca riscul scazut de cancer uterin se mentinea de-a lungul timpului pentru mamele care nasteau mai tarziu. Protectia era egala in fata ambelor tipuri de cancer uterin – tipul 1, mai usor, si tipul 2, deseori fatal.”
Specialistii considera ca responsabil pentru efectul benefic pe care il au sarcinile tarzii asupra uterului este progesteronul, produs in cantitati mai mari in timpul sarcinii.