Animalele de companie si bebelusii nu sunt intotdeauna combinatia perfecta. De aceea, trebuie sa te gandesti bine inainte de a-ti lua un animal.Daca esti insarcinata sau intentionezi sa fii, cel mai bine este sa astepti pana cand copilasul tau va trece de varsta de 3 ani, abia apoi sa-ti mai asumi inca o responsabilitate.
Daca ai ramas insarcinata si deja ai un catelus, trebuie sa incepi cat mai repede sa gasesti cele mai bune si mai potrivite modalitati si tehnici pentru a realiza o buna tranzitie cand te vei te vei intoarce de la spital cu noul membru al familiei.
Daca viata ta se schimba, nu inseamna ca prietenul tau necuvantator trebuie sa primeasca mai putina ingrijire si atentie!
Cea mai mare problema pe care o intampina oamenii cand aduc bebelusul acasa este stabilirea a ceea ce cainele ARE sau NU ARE voie sa faca.
Aceasta schimbare de situatie il poate face pe bietul caine sa asocieze multe lucruri “negative” cu sosirea noului membru al familiei. Daca ai de gand sa limitezi accesul cainelui in unele incaperi, apuca-te sa faci asta cu ceva timp inainte sa aduci bebelusul acasa.
Da-i cainelui tau timpul necesar sa inteleaga schimbarile din timp, nu sa le asocieze cu noul sosit. Cel mai bine este sa-i limitezi cainelui accesul in camera bebelusului atunci cand nu esti nici tu acolo.
Astfel, ii sporesti increderea si nici nu pui bebelusul in pericol. De asemenea, trebuie sa te gandesti cum sa-ti modifici programul in asa fel incat sa nu-ti neglijezi cainele.
Daca ai de gand sa-ti petreci cu bebelusul timpul pe care candva il petreceai cu cainele, vei face o mare greseala. Vei provoca aparitia sentimentului de gelozie. Gandeste-te bine la toate astea inainte sa soseasca bebelusul!
Cainii au un simt al schimbarii foarte “ascutit” si de multe ori isi exteriorizeaza simtirile distrugand lucruri sau urinand in casa.
Pentru a evita asta, schimba-ti obiceiurile treptat. Desi suna un pic ridicol, poti lua o papusa pe care sa o porti dupa tine, sa o “plasezi” in diverse locuri in casa pentru a simula prezenta viitorului bebelus.
Astfel iti poti da seama cum iti poti imparti timpul intre cei doi. Si cel mai important, ii poti urmari cainelui reactiile. Daca acesta da semne de agresivitate, este mai bine sa o faca acum decat atunci cand ajunge copilul acasa.
Incepi cu aceste schimbari din timp. Cateva luni sunt suficiente pentru a realiza tranzitia.
Cand este vremea sa te duci la spital, asigura-te ca ai pe cineva dispus sa se ocupe de caine cat timp esti plecata, o ruda sau un prieten.
La o zi dupa ce bebelusul s-a nascut, roaga pe cineva sa duca acasa o paturica sau un prosop cu “mirosul” bebelusului. Las-o in patutul cainelui, bineinteles dupa acesta a terminat cu mirositul si studiatul.
Cand vine clipa sa aduci bebelusul acasa, lasa-l pe tata sa intre in casa cu acesta in brate. Tu straduieste-te sa- l alinti pe catel, sa-l lauzi, sa-i vorbesti ca inainte. Tinand cont ca nu te-a vazut cateva zile, acum va fi incantat si fericit. Cel mai rau lucru pe care ai putea sa-l faci este sa-i curmi bucuria!
Este foarte usor sa cazi in plasa petrecutului de timp cu cainele in timp ce bebelusul doarme. Facand asta, este foarte posibil sa-i dai de inteles acestuia ca viata este mult mai placuta cand bebelusul nu este in preajma. Nu e o idee buna! Incearca sa petreci timp cu cainele in timp ce bebelusul e treaz.
Vei trece foarte usor prin aceste schimbari daca ai un caine educat. Daca nu ai control asupra acestuia, vei fi pusa in situatii neplacute cand vei incerca sa te descurci atat cu bebelusul cat si cu cainele. Este de ajuns sa stie comenzile de baza si totul va fi perfect.
Din pacate, multi caini ajung la adaposturi, sunt trimisi la rude la tara sau sunt dati unor noi stapani (in cazurile cele mai fericite) in momentul sosirii unui copil in familie.
Altii, dupa o viata traita in casa alaturi de stapani, ajung sa-si petreaca zilele in curtea casei, neglijati si limitati, confuzi, nestiind niciodata cu ce au gresit. Nu este o solutie!
Daca te straduiesti si iti pasa, daca ceri ajutorului unei persoane pricepute sau chiar a unui dresor, daca ai simtul realitatii si iti iubesti cainele, poti fi sigura ca bebelusul tau va creste alaturi de catel si vor fi cei mai buni prieteni!