Una din cele mai dureroase situatii parentale este cea a mamei singure, mai ales cand copilul ajunge la varsta la care merge la scoala si incepe sa-si puna altfel problemele. Exista numeroase motive pentru care o femeie trebuie sa isi creasca singura copilul: decesul tatalui, divort, parasire sau refuzul de a-l accepta pe cel mic, toate acestea constituie cauze obiective care duc la adoptarea unui rol social de multe ori ingrat.
Mai jos gasesti o lista realizata de cei de la pluggedinparents.com cu sfaturi pentru mamele singure, menite sa iti usureze viata.
Fii organizata: incearca sa creezi un mediu cat de cat previzibil pentru cel mic. Fa-l sa se simta in siguranta. Evita mutarile repetate si sa-l lasi prea mult pe mainile altcuiva.
Nu impune reguli pe care nu le poti respecta: cu alte cuvinte, nu folosi amenintarile pe post de masuri disciplinare. Daca faci asta si nu pui in aplicare pedeapsa, vei pierde credibilitate si autoritate.
Nu il ameninta niciodata pe cel mic ca il trimiti la tata daca nu se comporta frumos. Invata-l pe cel mic ca orice alegere are consecinte. Asta inseamna ca trebuie sa raspunda de comportamentul lui.
Elimina rivalitatea dintre tine si celalalt parinte, sau oamenii asociati cu el. Chiar daca micutul primeste jucarii mai scumpe de la tatal lui, nu te comporta ca o frustrata ranchiunoasa.
Niciodata, dar niciodata, nu il vorbi de rau pe celalalt parinte in fata copilului. Suferinta pe care i-o provoci astfel va fi atroce si ar putea sa-l marcheze pe viata.
Gaseste-ti niste preocupari si hobby-uri personale, in asa fel incat sa nu ajungi sa fii obsedata de cel mic si sa-l sufoci. Nu ii incredinta celui mic problemele si suferintele tale. Tine minte: este copilul tau, nu cel mai bun prieten. Mai mult, desi se va stradui sa para matur, aceste confesiuni il vor durea si nu vei face decat sa-l maturizezi inainte de vreme.
Daca tatal si-a intemeiat o noua familie si cel mic petrece timp in acel mediu, fa-l sa inteleaga ca lucrurile nu trebuie sa se intample la fel in ambele locuri. Va fi greu, mai ales daca tatal joaca rolul ultra-tolerantului si al clovnului.
Fii ferma, dar intelegatoare. Castiga-i increderea si determina-l sa dezvolte o judecata proprie. Traieste dupa acest motto: Nu trebuie sa fii perfecta! Chiar daca mai ai scapari din cand in cand, este justificabil. Ai incredere in copilul tau si ofera-i toata dragostea pe care o merita.