In timpul sarcinii, sistemul digestiv poate lucra mai lent. Uterul in crestere preseaza stomacul si poate cauza deplasarea in sus a sucului gastric. Din acest motiv unele femei pot suferi de la mijlocul sarcinii pana la final de apartitia arsurilor la stomac si a gazelor intestinale, sau a indigestiei. Pentru ameliorarea arsurilor la stomac te sfatuim sa incerci urmatorele 8 metode:
– Nu-ti incarca stomacul. Ia cateva mese mici si hranitoare pe zi in loc de trei mese copioase. Relaxeaza-te si mananca incet. Incearca sa te bucuri de masa.
– Evita mesele condimentate, bogate, alimentele prajite sau acelea ce pot cauza aparitia gazelor intestinale. Tu stii cel mai bine care alimente nu-ti convin. Invata din propriile greseli si incearca sa le eviti.
– Nu te culca pe spate imediat dupa masa. Daca te asezi in pat, stai pe partea dreapta pentru a ajuta stomacul sa se goleasca.
– Foloseste o pozitie buna. Da-i stomacului spatiu sa digere alimentele. Incearca sa gasesti pozitiile in care presiunea uterului pe stomac este cea mai mica. Asezarea intr-un scaun cu spatar drept, de exemplu, poate fi mai de folos decat sa stai cu umerii cazuti si spatele indoit in alt scaun care poate fi util in alte imprejurari. Vei descoperi ca daca dormi sprijinita cu spatele de o perna ai un somn mult mai confortabil.
– Poarta haine confortabile, libere in talie.
– O cantitate mica de alimente grase (unt sau smantana, de exemplu), consumata cu 15-20 de minute inainte de masa stimuleaza digestia si reduce acizii din stomac.
– Antiacidele si bicarbonatul de sodiu pot determina retinerea lichidelor in corp. Asa ca evita sa le iei pe perioada sarcinii. Ameliorarea de foarte scurta durata pe care o determina poate fi urmata de arsuri la stomac care sunt mai suparatoare decat cele anterioare.
– Daca simtiti ca trebuie neaparat sa folosesti un antiacid, incearca sa-l iei in alt moment al zilei decat cel al mesei. Evita produsele precum aspirina, cafeina sau excesul de sare.