Statisticile arata ca 94% din mame se simt vinovate pentru ca, gandesc ele, nu se ocupa suficient de bine de copiii lor.
Motivele de vinovatie incep cu cele mai mici probleme, precum brandul de scutece folosit, si ajung pana la chestiuni mai serioase cum e numarul de ore petrecute cu cel mic.
Vinovatia se poate dovedi o unealta eficienta in mentinerea echilibrului familial. Cheia este sa nu o lasi sa te controleze, ci sa o controlezi tu. Bebelu iti pune la dispozitie un inventar cu 5 dintre cele mai des intalnite motive pentru care te simti vinovata, insotite de sfaturi despre cum le faci fata.
1.Televizorul ca babysitter
Trebuie sa prepari rapid cina deci ii iei pe cei mici si ii plasezi in fata televizorului. Genul acesta de distractie ii linisteste si ii amuza pe prichindei, dandu-ti tie ragaz sa faci tot ce ai de facut. Cu toate acestea, nu poti evita sentimentul de vinovatie care te cuprinde atunci cand vezi cum cei mici se indeparteaza incet, incet de realitate.
Studiile arata ca atata timp cat copilul este expus moderat televizorului, nu exista riscuripentru sanatatea sa fizica, intelectuala si emotionala. Pentru copiii sub doi ani, este ideal sa-i lasi portionat la televizor: 15 minute acum, pauza, apoi inca 15 minute. Specialistii recomanda sa urmaresti programele impreuna cu cei mici ca sa poti sa controlezi mai bine genul de informatii cu care intra in contact.
Mai mult, exista o multime de emisiuni care incuajeaza dezvoltarea vocabularului si a culturii, de desene animate care il reconforteaza pe cel mic, relaxandu-l si dandu-i alt tonus. Nu iti impune o morala spartana care se ghineaza dupa principiul “niciun pic de televizor” si elimina sentimentul de vinovatie fiind constienta de faptul ca un pic de TV pe zi nu inseamna sfarsitul lumii.
2. Ii “otravesti” cu fast-food
Cateodata, cand esti foarte obosita si nu ai energie sau timp sa gatesti, comanzi o pizza sau faci un drum pana la un restaurant de fast-food. Desigur, copiii tai sunt in al noualea cer, dar tu nu iti poti innabusi vinovatia gandindu-te la mancarea nasanatoasa pe care o vor ingurgita in scurt timp micutii tai.
Tine cont de faptul ca mancarea fast-food nu este otravitoare. Atata timp cat o consumati cu moderatie, de cateva ori pe luna, nu va afecta negativ sanatatea membrilor familiei. Daca recurgi la fast-food prea des iar cei mici nu mai stiu ce inseamna un piure de cartofi sau o ciorba de casa, este cazul sa iei masuri.
3. Razboiul cu “the nanny”
Ti-ai luat o rochie noua si sotul tau te-a invitat in oras. Abia astepti sa faci din nou pe cocheta si sa te bucuri de o seara departe de grijile casei. N-ai incotro si trebuie sa chemi pe cineva ca sa te ajute cu cel mic.
Cand te gandesti ca prichindelul tau va fi pe mainile altcuiva cateva ore bune, nici nu iti mai vine sa pleci si parca ai vrea sa arunci rochia aceea pe geam. Renunta la vinovatie si asculta ce spun cercetatorii, care pretind ca este nevoie ca un copil sa aiba cat mai multe contacte sociale pentru a-si dezvolta creativitatea, inteligenta emotionala si gradul de adaptabilitate. Nu te teme sa il expui lumii dar asigura-te ca persoana cu care il lasi este de incredere.
Aceeasi vinovatie o experimenteaza si mamele care se intorc la servici, cu atat mai mult cu cat isi doresc sa faca asta. Ideea caminului si a gradinitei li se pare un fel de purgatoriu groaznic unde cei mici sunt torturati neincetat de copii necunoscuti si de educatoare nemiloase. Aceleasi studii au aratat ca, pentru o buna adaptare in societate, este bine ca prichindelul sa aiba contacte sociale diverse si sa lege prietenii de la o varsta frageda.
4. Ai tipat la cel mic
Studiile arata ca principala cauza a vinovatiei parentale este tipatul la copii. Cel mic te-a enervat atat de rau incat ti-ai pierdut cumpatul si i-ai urlat o admonestare, in loc sa i-o servesti cu gratie. El te-a privit cu niste ochi mari, speriati si periculos de inlacrimati.
Remediaza situatia explicandu-i frumos ca atunci cand oamenii sunt suparati, mai striga din cand in cand la cei din jur. Spune-i ca ar fi fost mai bine sa-l rogi frumos sa inceteze, dupa care cere-ti iertare.
Toti oamenii isi pierd cumpatul uneori. Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti construiesti un rug si sa te pui pe el fara mila. Pastreaza insa echilibrul si daca observi ca folosesti tipetele ca arma de neutralizare a copilului, ia masuri recurgand la ajutorul unui terapeut, deoarece comportamentul tau il afecteaza negativ pe cel mic.
5. Nu ii poti cumpara tot ce isi doreste
In ziua de azi, este foarte greu sa ii oferi celui mic toate lucrurile de care are nevoie. Jucariile sunt scumpe, hainutele si mai si iar uneori esti nevoita sa faci cale intoarsa de la magazin cu mana goala, pentru ca pur si simplu nu iti permiti ursuletul acela vorbitor ultra-popular.
Este firesc sa te simti vinovata ca nu ii poti oferi celui mic tot ce iti doresti, dar tine cont de faptul ca singurul lucru indispensabil este iubirea. Psihanalistii considera ca acei copii care au fost rasfatati cu tot ce si-au dorit, devin adulti iresponsabili financiar, oameni care nu inteleg valoarea banului si care au sanse mai mari sa ajunga lefteri sau sa fie pagubiti. Asta nu inseamna sa-i refuzi celui mic dorintele. Cand iti permiti, ofera-i ceea ce simti ca i-ar face placere.