Multe femei isi fac griji din cauza kilogramelor pe care le acumuleaza pe perioada sarcinii. (De fapt cele mai multe isi fac griji dupa ce nasc si vad ca nu mai scapa asa usor de ele). Deci cate kilograme este in regula sa iei pe perioada sarcinii si cand este prea mult?
In timpul sarcinii, o crestere in greutate de 10,5 pana la 13,5 kg este normala si recomandata. Daca medicul nu te sfatuieste in mod special altfel, atat trebuie sa dobandesti. De exemplu femeile subponderale iau de obicei mai mult in greutate, iar femeile supraponderale trebuie sa-si monitorizeze in permanenta greutatea.
Daca mananci alimente hranitoare, cresterea in greutate nu este grasime. Cea mai mare parte din aceasta greutate poate fi pierduta in 2-6 saptamani dupa nastere.
Pentru o mama care mananca intelept si nu are complicatii in sarcina, iata care sunt sporurile ponderale recomandate la care trebuie sa ajunga:
Copilul 3400 g
Placenta 680 g
Lichidul amniotic 900 g
Tesutul mamar 450 g
Uterul 1150 g
Sangele 1600 g
Alte lichide 1250 g
Altele 1470 g
Nu tine regim pentru scaderea in greutate pe perioada sarcinii, chiar daca ai o pofta de neoprit de dulciuri. Fatul si corpul tau supus efortului au nevoie de calorii si de nutrienti. Castigul ponderal recomandat este esential pentru sanatatea copilului.
Este important cat de mult iei in greutate, dar la fel de importanta este si rata de crestere in greutate. O crestere lenta, constanta, pe parcursul trimestrului 2 si 3 – de aproape 450 g la 8-10 zile – este de preferat schimbarilor de greutate la intamplare.
Un castig de greutate obisnuit de 10,5 pana la 13,5 kg se vor distribui dupa cum urmeaza: 1350 g pana la 1800 g in primul trimestru, 4500 g pana la 5400 g in trimestrul 2 si 4900 – 6300 g in ultimul trimestru.