Atunci cand bebelusul intarzie sa mai apara, depasind cele 42 de saptamani de la data ultimului ciclu menstrual, specialistii pot recomanda inducerea travaliului si declansarea nasterii intrucat o sedere peste termen a fatului in uter poate determina o serie de efecte negative asupra sanatatii acestuia sau moartea fatului.
Inducerea travaliului se poate realiza fie pe cale naturala, fie printr-o masura medicala, de administrare a unor medicamente. In tot acest timp gravida va resimti o serie de dureri destul de aspre ca intensitate, ceea ce va insemna inceperea contractiilor.
Pentru a se evita calea administrarii unor astfel de medicamente si in acest mod sa nu ii fie pusa in pericol sanatatea fatului este indicat sa se incerce sa se utilizeze metode cat mai naturale. De aceea, in cazul in care medicul v-a spus ca viata fatului va putea fi pusa in pericol ca urmare a depasirii termenului de nastere este indicat sa incercati sa va sfatuiti cu acesta in ceea ce priveste procedura inducerii naturale a travaliului si a mijloacelor folosite. Contactul sexual cu partenerul poate determina chiar o astfel de cerinta, uneori absolut necesara. Inainte de acest lucru este indicat sa aveti o discutie mai lunga cu medicul care va supravegheaza sarcina intrucat este posibil ca inducerea travaliului sa fie o procedura tot atat de periculoasa pentru sanatatea bebelusului. In caz de placenta praevia, pozitionarea fatului cu piciorusele in partea inferioara a bazinului si cu capul indreptat catre cea superioara este indicat sa apelati la operatia cezariana intrucat riscurile unei nasteri naturale sunt destul de mari.
Potrivit studiilor, sexul cu partenerul in ultima perioada a celui de-al treilea trimestru de sarcina poate determina inducerea travaliului si declansarea contractiilor. Specialistii sunt de parere ca din continutul spermei pot rezulta o serie de hormoni care au drept rol dilatarea si inmuierea colului uterin. De asemenea, efortul fizic depus poate fi de un real folos atunci cand va doriti bebelusul in brate viu si sanatos. Iar daca ne gandim la orgasm, odata ce-l veti resimti in aceasta perioada veti putea fi sigura ca aparitia contractiilor este un eveniment iminent.
Cu toate acestea, in cazul ruperii membranelor nu mai este indicat sa intretii raporturi sexuale cu partenerul intrucat riscul de aparitie a infectiilor este unul destul de mare. Eliberarea ocitocinei are loc odata cu stimularea sanilor in timpul actului sexual, ceea ce va determina acelasi efect mult asteptat.
Chiar si asa, nu actionati in acest sens fara indrumarea medicului specialist intrucat sanatatea bebelusului si a mamicii va putea fi pusa intr-un pericol destul de mare. In plus, un act sexual prea lung va deveni deranjant pentru bebelus in ultima perioada a sarcinii.