Alimentatia diversificata la bebelus pare sa fie o adevarata problema pentru mamici. Adesea acestea se vad in pana de idei in ceea ce priveste modul de preparare al mancarii si, mai ales, ce anume este indicat sa manance un prichindel cu varsta de pana la un anisor.
Pornind de la intrebarea unei cititoare “Ce anume poate manca un bebelus de numai 9 luni de zile”, vom incerca sa gasim solutiile cele mai optime pentru identificarea unui stil alimentar adecvat unui bebelus de aceasta varsta.
La varsta de 9 luni, cel mic va trebui sa fie deja obisnuit cu sucurile de fructe, fructele in stare naturala, dar si cu o alimentatie cat mai diversificata. Pornind de la supa de pui, ciorbita de vita, peste fiert sau la gratar asortat cu legume, mamaliguta cu branza si smantana, gris cu lapte, toate trebuiesc sa devina obisnuinte in regimul alimentar al celui mic.
Cu toate acestea, dimineata si seara nu va trebui sa renuntam la portia de lapte a bebelusului, suport de energie pentru intreaga zi, dar si pentru orele de noapte. Este indicat ca intervalul la care va alimentati bebelusul sa fie fixat la 3 ore si intre mesele principale sa ii mai dati micutului cate un fruct.
Pranzul va trebui sa contina obligatoriu supa de legume sau supa cu carnita de pui, vita sau curcan, dulce sau acrita cu bors. Puteti incerca sa ii introduceti treptat inca de la aceasta varsta si felul doi, care este ceva mai diversificat. Asa cum spuneam posibilitatile pot fi multiple. Puteti opta sa ii preparati piure de cartofi asortat cu ficat de pui, peste la gratar cu cartofi, mazare si morcovi, vita la gratar cu ostropel de pui cu putin usturoi, tocanita de cartofi cu galbenus de ou fiert, spaghetti, snitele de pui, sarmale din careen toccata de pui, perisoare, chiftelute la gratar, legume la gratar…
Masa de seara poate fi alcatuita fie din ingrediente mai usor de digerat. Puteti opta spre iaurt natural, mamaliguta cu branza si smantana, gris cu lapte, orez cu lapte, cereale, spaghetti… Si aici posibilitatile si modul de combinare sunt multiple.
In principiu, pornind de la noua luni va trebui sa incercati sa apropiati stilul alimentar al bebelusului de cel al dumneavoastra. De aceea, atunci cand preparati un anumit fel de mancare intr-o zi puteti incerca sa ii dati si bebelusului din acest fel de mancare. Nu trebuie sa uitam ca pana la varsta de un anisor cel mic va trebui sa manance acelasi fel de mancare ca si voi, fara a mai exista o diferenta intre voi, exceptand totusi carnea de porc, prajelile sau rantasurile.