Cercetatorii din domeniul geneticii fac noi descoperiri in ceea ce priveste raportul dintre influentele pe care le au natura si mediul asupra profilului genetic al individului si al descendentilor acestuia. Se pare ca stilul de viata iti poate afecta serios urmasii.
Epigenetica este un nou domeniu stiintific specializat in studierea efectelor stilului de viata asupra comportamentului genelor. Epigeneticienii au descoperit ca poluarea, stresul, traumele fizice, dar si cele psihologice pot afecta felul in care se exprima profilul genetic in evolutia emotionala si fizica a individului, informeaza Medicinenet.com.
Daca in urma cu cativa ani, oamenii de stiinta considerau ca genele sunt determinantii principali ai dezvoltarii si functionarii trupului nostru, astazi ei incep sa acorde o importanta sporita efectelor pe care le poate avea mediul asupra comportamentului acelor gene.
Medicii epigeneticieni au dovedit ca elementele principale ale stilului nostru de viata (mediul, stress, alimentatia, interventiile chirurgicale etc) pot afecta in mod dramatic sanatatea urmasilor nostri.
Mecanismele epigenetice nu altereaza propriu-zis structura ADN-ului, dar aduc anumite schimbari moleculei de ADN care o determina pe aceasta sa modifice cantitatea de informatie biologica transmisa de gene.
Rachel Yehuda, profesoara de psihiatrie si neurobiologie si directoare a Centrului Pentru Studiul Stresului Traumatic din New York compara ceea ce se petrece cu ADN-ul uman sub influenta mediului, cu o piesa muzicala: “Imaginati-va ca ascultati o melodie frumoasa si cineva reduce volumul. Muzica nu va inceta, dar nu va fi auzita. Se poate intampla si opusul: volumul unei melodii poate creste.
Pana acum, epigeneticienii au facut descoperiri semnificative scotand la iveala lucruri nebanuite. Ei au dovedit ca acei copii care se nasc din mame care au avut traume emotionale sau fizice extreme, au profilul hormonal modificat.
Cercetatorii au mai descoperit ca nepotii bunicilor care s-au alimentat insuficient sau prost atunci cand erau copii, traiesc mai mult decat media. Nici fumatul sau alimentatia excesiva nu raman fara ecou. Se pare ca acei copii ai caror parinti s-au dedat la aceste obiceiuri au un risc crescut de a dezvolta afectiuni sistemice precum diabetul si obezitatea.
Proceduri epigenetice profilactice sunt deja folosite. Spre exemplu, medicii au inceput sa le administreze femeilor insarcinate acid folic pentru a preveni dezvoltarea spinei bifide la fat. Epigenetica i-a mai condus pe medici sa le interzica femeilor gravide consumul de alcool si fumatul, sa le sfatuiasca sa se alimenteze corespunzator si sa evite stresul.
In viitor, epigeneticienii spera sa poata descoperi metode de a preveni si trata depresia, cancerul si multe alte boli, doar prin manipularea profilului genetic al unei persoane.
Oamenii care au in familie antecedente de cancer ar putea preveni dobandirea bolii prin terapii epigenetice care inhiba expresia genelor cauzatoare de cancer. Manipularea acelor gene ar putea duce, in viitor, la gasirea unui remediu definitiv pentru cancer.
Intre timp, epigeneticienii te sfatuiesc sa duci o viata cat mai echilibrata, sa reduci stresul, sa mananci cat mai bine, sa faci miscare si sa eviti consumul de alcool si fumatul. Daca vrei sa ai un copil sanatos, retine ca fiecare gest pe care il faci iti poate afecta urmasii.