O femeie de afaceri din Marea Britanie va deveni prima persoana din lume care isi va dona uterul fiicei sale, potrivit dailymail.co.uk.
Eva Ottosson, de 56 de ani, a fost de acord sa o ajute astfel pe fiica sa Sara, de 25 de ani, care s-a nascut fara organe reproducatoare.
Femeia sufera de sindromul Mayer Rokitansky Kuster Hauser, adica s-a nascut fara uter si fara parti din vagin.
Daca medicii vor reusi operatia de transplant, anul viitor, atunci Sara ar putea sa poarte un copil in acelasi uter in care ea insasi a fost conceputa si s-a dezvoltat.
Eva Ottosson, originara din Suedia, care conduce o firma de corpuri de iluminat in Nottingham, a declarat:
“Eu si fiica mea suntem niste persoane foarte rationale si amandoua suntem de parere ca este doar un uter. Are nevoie de el si daca eu sunt cel mai potrivit donator pentru ea atunci vom merge mai departe. Are nevoie de el mai mult decat mine. Am avut doua fiice deci si-a facut treaba bine”.
Sara Ottosson este optimista cu privire la procedura medicala ce va avea loc in Stockholm, orasul sau natal din Suedia.
“Sunt profesoara de biologie, iar uterul este un organ ca oricare organ. Mama mea m-a intrebat daca aceasta operatie nu e ceva ciudat. Si i-am spus nu. Sunt mai ingrijorata ca mama va suferi o astfel de interventie chirurgicala”, a precizat Sara Ottosson.
Sindromul Mayer Rokitansky Kuster Hauser afecteaza o femeie din 5000. Cauzele bolii sunt necunoscute.
Daca operatia va fi un succes, iar organismul Sarei nu va respinge uterul, atunci femeia poate sa incerce sa aiba copii prin fertilizare in vitro.
“Ar insemna totul pentru mine ca operatia sa mearga si sa pot avea copii”, a precizat Sara Ottosson, citata de The Telegraph.
In 2000, in Arabia Saudita, o femeie de 26 de ani a primit un uter de la o donatoare de 46 de ani. Operatia a avut complicatii iar uterul a trebuit sa fie scos dupa trei luni.
De atunci, s-au incercat astfel de interventii chirurgicale pe animale, iar doctorii din Gothenburg considera ca acum o astfel de operatie ar fi un succes daca s-ar realiza la o fiinta umana.
Medicii au selectat deja zece perechi de suedeze ca potentiale candidate pentru o astfel de operatie, dupa ce acestea au trecut prin teste fizice si psihologice. In general e vorba de mame si fiice, majoritatea suferind de sindromul MRKH. Altele au suferit de cancer cervical sau au avut complicatii la nastere care au dus la pierderea uterului.
Operatia va dura patru ore si va fi realizata in primavara anului viitor, fiind similara cu o histerectomie. Apoi, uterul va fi transplantat celeilalte femei care va trebui sa ia medicamente pentru ca organismul sa nu respinga organul. Femeia va putea sa apeleze la fertilizarea in vitro dupa un an, iar copilul va putea fi nascut numai prin cezariana.
“Tehnic vorbind, este o operatie mult mai grea decat transplantul de rinichi, ficat sau inima. Dificultatea consta in evitarea hemoragiei si trebuie sa ne asiguram ca avem suficiente vase lungi de sange care sa irige uterul”, a precizat doctorul Mats Brannstrom de la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Suedia.