Aprobat de catre „Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano”, avand denumire de origine protejata, Parmigiano Reggiano Zanetti este un aliment complet, ideal pentru o dieta echilibrata, fiind extrem de bogat din punct de vedere nutritional si avand o concentratie mare de proteine, vitamine si saruri minerale, printre care calciu si fosfor.
[imagebrowser id=897]Parmigiano Reggiano Zanetti este foarte usor digerabil si are continut scazut de grasime. Avand un gust unic si inconfundabil, este foarte potrivit tuturor preparatelor, de la aperitive si pana la deserturi. Poate fi consumat simplu, taiat cuburi sau in felii si servi alaturi de salate, fructe si vin rosu. De asemenea, poate fi ras deasupra preparatelor calde precum supe, paste, pizza, risotto si fripturi. Este ingredientul “secret” al maestrilor culinari.
Zanetti este o companie fondata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Orientata catre productia, maturarea si comercializarea branzeturilor traditionale italienesti cu denumire de origine protejata, Zanetti este una dintre primele companii din Italia care a inceput sa exporte branzeturi dupa al doilea razboi mondial. Zanetti este lider in exportul de Grana Padano si Parmigiano Reggiano.Produsele Zanetti se gasesc atat in Europa (Italia, Franta, Elvetia si Marea Britanie – fiind principalele piete), dar si in USA, America de Sud, Australia, Canada si Japonia.
Parmigiano-Reggiano este o branza tare, granulara, numita dupa zonele producatoare de langa Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna (toate in Emilia-Romagna), Mantova (in Lombardia), Italia. Doar branzeturile cu aceste caracteristici produse numai in aceste provincii pot fi etichetate „Parmigiano Reggiano”, avand denumire de origine protejata (DOP). Parmigiano este adjectivul italian pentru Parma. Reggiano este adjectivul italian pentru Reggio Emilia.
Datorita legislatiei italiene D.O.C. care protejeaza numele si retetele anumitor tipuri de branzeturi, o branza nu poate fi numit Parmigiano-Reggiano exceptia cazului in care se face folosind o reteta specific traditionala si metoda de productie in cadrul provinciilor Parma, Reggio-Emilia, Modena si in anumite regiuni din provinciile Bologna si Mantua. Legile DOC sunt menite sa pastreze integritatea branzeturilor traditionale prin asigurarea aromei si calitatii. De aceea, orice branza produsa in afara acestor regiuni, cu o reteta sau metoda de productie usor diferita nu poate fi numit Parmigiano Reggiano.
Parmesanul ne duce cu gandul, de multe ori, la o versiune in limba engleza a cuvantului Parmigiano Reggiano, dar diferenta este mai mare de atat. Numele parmesan este utilizat pentru branzeturile care imita Parmigiano Reggiano, cu expresii cum ar fi „cascaval italian”, adoptat datorita constrangerilor legale. Cel mai aproape branza italiana legitima Parmigiano Reggiano este Grana Padano.
Parmigiano Reggiano este facut din lapte de vaca proaspat. Laptele integral muls dimineata este amestecat cu lapte natural degresat, muls in seara precedenta (acesta este lasat in rezervoare mari, putin adanci pentru a permite sa se separe crema) rezultand in parte un amestec degresat. Procesul de productie este unul complex si maturarea dureaza pana la 24 de luni. La 12 luni, Consorzio Parmigiano Reggiano inspecteaza fiecare roata de Parmigiano Reggiano. Branza este testata de catre un maestru ale carui instrumente sunt doar un ciocan si urechea lui. Prin atingerea lui in diferite puncte, poate identifica fisurile nedorite si golurile din roata. Aceste branzeturi care trec testul sunt inscriptionate pe coaja cu logo-ul Consorzio-lui.