In momentul in care tu si partenerul tau va hotarati ca a venit vremea sa aveti un copil, primul pas care trebuie facut consta intr-o vizita la medicul ginecolog. In timpul acestei consultatii preconceptie trebuie sa fii pregatita sa abordezi urmatoarele subiecte.
Metode contraceptive. Daca ai luat pana acum anticonceptionale, medicul ar putea sa-ti indice alta metoda contraceptiva in primele 1-2 luni de la oprirea pilulei. Aceasta pentru ca ciclurile menstruale isi reiau modelul obisnuit abia dupa cateva luni. In acest interval, este mai dificil de stabilit ovulatia.
Imunitate. Cu cat stabilesti mai devreme daca esti imuna la infectii care pot determina malformatii congenitale grave la copil, cu atat mai bine. Da nu esti imuna la varicela si rujeola, medicul ti-ar putea recomanda sa te vaccinezi cu cel putin o luna inainte de a incerca sa ramai insarcinata.
Antecedente medicale si probleme de sanatate actuale. Daca suferi de o boala cronica precum diabet, astm sau hipertensiune, va trebui sa te asiguri ca sunt sub control.
Antecedente familiale. Spune medicului daca antecedentele medicale din familia ta sau a partenerului va cresc riscul de a avea un copil cu malformatii.
Medicamente. Medicul iti poate recomanda sa nu mai iei anumite medicamente. Asigura-te ca el stie despre orice medicament pe care il iei regulat, inclusiv produsele naturiste precum: sunatoare, valeriana, ginkgo biloba. Ti se va recomanda sa incepi sa iei acid folic, care ajuta la prevenirea aparitiei malformatiilor congenitale la inceputul sarcinii.
Varsta. Daca ai peste 35 de ani, ai risc crescut de probleme de fertilitate, avort spontan sau sarcina cu probleme precum hipertensiune si diabet gestational.
Stil de viata. Daca fumezi, bei alcool si ai o alimentatie incorecta sau nu faci sport regulat, acum este momentul optim sa renunti la proastele deprinderi si sa adopti un stil de viata sanatos.
Partenerul tau. Daca este posibil, ar trebui ca partenerul sa ia parte impreuna cu tine la consultatia medicala preconceptie. El poate raspunde la intrebarile legate de familia lui privind bolile si factorii de risc pentru infectii sau pentru malformatii congenitale.