Dupa ce ai nascut, probabil ca iti vei dori sa folosesti o metoda contraceptiva de mai lunga durata si care sa nu depinda de memoria ta, caci si asa ai destule pe cap cu ingrijirea copilului. Medicul tau ginecolog iti poate recomanda steriletul.
Dispozitivul intrauterin (steriletul) este un mic obiect in forma de T care se introduce in interiorul uterului. Acesta opreste spermatozoidul sa ajunga la ovul, impiedicand implantarea.
La ora actuala exista doua tipuri disponibile: steriletul Copper T , care poate ramane pe loc timp de pana la 10 ani, si dispozitivul intrauterin Mirena care poate ramane in interiorul uterului pana la 5 ani.
Cum se procedeaza
Medicul ginecolog va insera dispozitivul prin colul uterin in interiorul uterului. Multi medici recomanda efectuarea procedurii in timpul menstruatiei. Niste fire mici iti permit sa verifici daca dispozitivul este la locul lui. Verifica firele cam o data pe luna. Steriletul are o eficienta de 98-99%, adica pana la 2 din 100 de femei care il folosesc timp de un an pot ramane insarcinate.
Probleme de luat in considerare
Steriletul este o metoda foarte eficienta de contraceptie pe termen lung si care este reversibila. Poate fi inserat la scurt timp dupa nastere si este sigur si in perioada de alaptare. Poate fi si o metoda contraceptiva de urgenta daca se introduce in termen de 7 zile de la actul sexual neprotejat.
Steriletul nu se adreseaza oricui. Majoritatea medicilor il recomanda femeilor care au deja copii, sunt intr-o relatie stabila (casatorite) si nu au antecedente de boala inflamatorie pelvina. Nu se recomanda femeilor cu boli cu transmirete sexuala sau cu antecedente de BTS. Unele dispozitive intrauterine pot determina aparitia de crampe puternice la ciclu si uneori pot fi expulzate spontan. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA.